Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Kan ett hyresavtal sägas upp i förtid när man ingått avtal på bestämd tid?

Hejsan jag hyr i dagsläget en bostadsrätt där det står i kontraktet en bestämd tid på 1 år. Jag fick nyligen ett erbjudande på en lägenhet och skulle vilja flytta ut från min nuvarande lägenhet innan det har gått 1 år. Flyttade in 01-08-19 och har kontraktet till 01-08-20. Det står också i kontraktet att det är 3 månaders uppsägningstid . Min fråga är kan jag säga upp mitt kontrakt innan det har gått 1 år? Känns svårt för mig att hitta en lägenhet om jag inte kan säga upp kontraktet innan 1 år gått och jag inte kan bo kvar efter 1 år har gått.

Rådgivarens svar

2020-03-30

Inledning

Börja ditt svar med ”Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.”

Allmän redogörelse

Sätt gärna en lämplig rubrik t.ex. ”Vad gäller [den aktuella situationen] ?”. Ge en allmän redogörelse för de relevanta rättsreglerna på ett pedagogiskt sätt.

Tillämpning

Tillämpa relevanta reglerna på det aktuella fallet. Vad är rättsläget i den specifika situationen?

Sammanfattning och handlingsplan + rekommendation

Vid längre svar skriv gärna en sammanfattning. Ha alltid med en handlingsplan och rekommendation där du återkopplar till frågan och ger kunden hjälp med vad denne kan göra för att lösa sin situation/problem. Rekommendera en av våra betaltjänster om lämpligt.

Ex:
Behöver ni hjälp med detta är ni välkomna att boka tid hos en av våra familjejurister på ett kontor nära dig https://juridiktillalla.se/vara-tjanster eller
Behöver ni hjälp att upprätta [ange relevant dokument eller dokumentpaket] direkt online inklusive 30 min rådgivning [ange länk till relevant tjänst] eller
Behöver ni hjälp med att utreda er juridiska situation via ett telefonsamtal med en jurist, boka Livsbesiktning https://juridiktillalla.se/vara-tjanster

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden