Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Förfogandeinskränkning ärvd fastighet

    Hej! Min far gick bort nyligen och vi barn ärvde en fastighet. Nu har det framkommit att när far ärvde tomten skrev hans far (våran farfar) att tomten endast fick säljas inom släkten. 
    Då är min fråga: gäller det oss?  Far har inte skrivit ngt till oss kan vi sälja till utomstående?
    Tack på förhand.

    Rådgivarens svar

    2018-02-01

    Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

    Förutsättningar

    Du och dina syskon har alltså ärvt en fastighet från din pappa, som i sin tur ärvt den från er farfar med en inskränkning i rätten att överlåta fastigheten. Frågan gäller om denna inskränkning även gäller för dig och dina syskon om ni vill överlåta fastigheten till utomstående.

    Förfogandeinskränkning

    Inskränkningar i rätten att överlåta fastighet behandlas i jordbalken (JB) 4:3 som är tillämplig även vid gåva enligt JB 4:27, och utifrån vad jag läst mig till i rättspraxis används den även vid testamente. Inskränkningen godtas endast om den tas upp skriftligen i fångeshandlingen, i det här fallet din farfars testamente.

    Fastighetsregistret

    Jag undrar om förfogandeinskränkningen är inskriven i fastighetsregistret? Om ni är osäkra kring det kan ni kontakta Lantmäteriet och fråga dem. Finns det ingen inskrivning så föreligger inget problem för er med att sälja fastigheten vidare till utomstående. Ligger det kvar en inskrivning så bör ni försöka ta bort den från fastighetsregistret innan ni säljer fastigheten. Detta kan ni göra genom att i första hand ansöka om det hos Lantmäteriet och i andra hand ansöka om permutation hos kammarkollegiet (vilket är ett dyrare förfarande). Som anledning till  att inskrivningen ska tas bort kan ni nämna att er farfar som utfärdade inskränkningen riktade den mot er far och inte till er. Ni kan även argumentera för att en förfogandeinskränkning inte bör kunna göras gällande mot någon annan än den som förfogandeinskränkningen var riktad mot från början. eftersom det skulle vara opraktiskt och ge ogynnsamma verkningar för fastighetsomsättningen.

    Jag hoppas att du känner att du fått svar på din fråga, har du fler funderingar är det bara att återkomma!

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden