Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Evakuering av hyresgäster under stambyte

    Kan min hyresvärd tvinga mig till evakuering vid endast stambyte?

    Rådgivarens svar

    2018-04-13

    Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

    Regler om hyresvärds skyldigheter finns i hyreslagen (12 kap jordabalken). Enligt 15 § har hyresvärden en underhållsskyldighet som gäller om inte annat avtalats mellan parterna. Underhållsskyldigheten innebär att hyresvärden måste hålla hyresrätten fullt brukbar för det avsedda ändamålet, alltså att hyresrätten ska ha en godtagbar standard för att bo i. Hyresvärden behöver inte inhämta tillstånd från hyresgästen för att utföra underhållsåtgärder. Skillnad görs mellan underhållsåtgärder och förbättringsåtgärder, vilka är åtgärder som är inte är nödvändiga utan endast höjer standarden. För att genomföra förbättringsåtgärder måste godkännande inhämtas, vilket framgår av 18 d §. Stambyte utgör typiskt sett en underhållsåtgärd, vilket hyresvärden alltså är skyldig att genomföra och inte behöver inhämta tillstånd för.

    Om det, för att stambytet ska gå att genomföra, krävs att hyresgästerna evakueras kan hyresvärden bestämma att evakuering ska ske. Många hyresvärdar, framförallt de större, hjälper till och ordnar evakueringsboenden till sina hyresgäster under renoveringsperioden. Lagen uppställer dock inga krav på hur det ska gå till eller att så ens måste ske. Det är alltså upp till hyresvärden om denne ska erbjuda evakueringsboende under stambytet och tyvärr ingen rättighet man som hyresgäst har enligt lagen.

    Jag hoppas du fick svar på din fråga. Om du önskar ytterligare hjälp eller rådgivning är du varm välkommen att boka tid med en av våra duktiga jurister på Familjens Jurist, det kan du göra här. Vi har jurister som är specialiserade på just hyresrättsjuridik.
     

    Lycka till!
    Vänliga hälsningar,

    Hanna

     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden