Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Ensam ägare till fastighet när man är gift

Hej! Vi har ett hus idag som är värderat till 17000000 kr och vi har lån för 600000kr. Vi tänker gemensamt köpa ett hus till för 1,5 miljoner. Sammanlagt kommer vi ha lån på 2100000kr.Vi tänker fortsätta stå gifta för att kunna genomföra köpet,då min ekonomi inte tillåter mig låna mer än 4-500000kr. Sen är tanken att han ska ha lån på 1,2 milj och jag 900000kr.
Till banken har vi sagt att vi ska vara särbos. Men jag vill så fort som möjligt sen stå som ensam ägare.
Hur går vi bäst tillväga? Och måste en jurist upprätta avtalet? Eller kan vi själva skriva ett?

 

Rådgivarens svar

2018-09-30

Hej! Tack för att ni valt att vända er till Fråga Juristen med er juridiska fråga.

Innan jag börjar svara på din fråga tänker jag först förklarar hur jag förstår din fråga. Jag förstår att den egentliga planen är att du och din make ska skilja er. Ni kommer dock gemensamt köpa ett hus som du kan bo i. Du vill däremot att du ska stå som ensam ägare till huset så snabbt som möjligt. 

Så länge ni är gifta så kommer huset anses vara giftorättsgods. Det innebär att när skilsmässan går igenom ska det egentligen delas mellan er så länge det inte finns något äktenskapsförord. Det innebär att även fast du står som ensam ägare kan din make kräva hälften av fastigheten även fast du på lagfarten står som ensam ägare.

Om du vill på lagfarten stå som ensam ägare så sker det på vanligt sätt. Alltså endera som gåva eller genom ett köp. Du kan också få fastigheten genom bodelning om ni gör en sådan. Om ni gör det via köp eller gåva kan banken behöva godkänna transaktionen innan den går igenom. Det kan innebära att det blir problematiskt i och med att du inte har möjlighet att låna så pass mycket för att själv äga fastigheten.

Mitt råd till dig är att först försöka genomföra en bodelning om ni faktiskt ska skilja er. Då kommer era tillgångar och skulder räknas ihop och ni delar det sedan på hälften. Beroende på hur er ekonomi ser ut kan du ha möjlighet att äga bostaden själv när bodelningen är genomförd. Om ni inte vill genomföra en bodelning behöver ni gå genom banken för att möjliggöra för dig att stå som ensam ägare. Det bör ni inte behöva en jurist för att genomföra köpet eller gåvan men om ni ska upprätta ett äktenskapsförord råder jag er att göra det med en jurist för att det ska bli rätt och riktigt.

Hoppas detta var till din hjälp och om det är något mer ni undrar över är ni välkomna att skriva till oss igen.

Med vänliga hälsningar

Gabriel,

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden