Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Avverkat träd på servitut enligt medgivande

    Hej!
    2015 fick vi muntligt medgivande att fälla träd på servitut till vår tomt av ägaren till servitutet. Det blev inte av förrän 2017. Ägaren lever fortfarande och har bekräftat att hon givit sitt tillstånd. Nu har en person som är släkt med henne dykt upp och vill ha betalt för träden. Vad säger lagen?
    Med vänlig hälsning

    Rådgivarens svar

    2017-12-31

    Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

    Kan ni behöva ersätta de avverkade träden?

    Om ägaren till den härskande fastigheten (fastigheten som har nyttan av servitutet) gett sitt tillstånd för att ni skulle få fälla träden är det gällande, träden är inte fällda olovligen och kan därför inte föranleda någon skadeståndsskyldighet för er. Utifrån din fråga så har inte släktingen, som nu vill ha betalt för träden, själv någon ägarandel i den härskande fastigheten. Det är därför mycket svårt att se någon som helst rättslig grund för att ni skulle bli ersättningsskyldiga till fastighetsägarens släkting då hen omöjligen lidit någon skada. Släktingen skulle inte vinna någon framgång i en domstolsprocess mot er.

    Har ni fler funderingar är det bara att återkomma så ska vi försöka besvara dem!

    Vänligen, Henrik

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden