Hoppa till innehållet

Familjens Jurist återlanserar stipendium

Under 2024 återlanserar Familjens Jurist sitt stipendium för bästa uppsatsarbete inom familjerätt och barnens rätt i vårdnadstvister. Totalt prisas sju juriststudenter från de svenska universiteten med juristprogrammet, och i höst avslöjas den slutgiltiga nationella vinnaren under en festlig tillställning.

Idag finns det cirka 35 000 yrkesverksamma jurister i Sverige, och varje år söker tusentals studenter in till olika juristutbildningar. För att uppmuntra ökad kunskap inom familjerätt har Familjens Jurist sedan 2008, med ett uppehåll under pandemin, delat ut stipendium till juriststudenter i Lund, Göteborg, Stockholm, Uppsala, Örebro och Umeå. I år återupptas arbetet, och det nya för detta år är att även juriststudenter i Karlstad har möjlighet att ansöka om stipendiet.

-Familjerätt är viktig för oss på Familjens Jurist, och det känns helt fantastiskt att vi nu återlanserar stipendiet. Det är viktigt att ha örat mot den berömda rälsen, och att vi som branschledare tar till oss nya insikter från juriststudenter, som är nyckelspelare när det gäller att driva branschens utveckling framåt. Jag ser fram emot att utse årets stipendiat och träffa alla nominerade på tillställningen i höst, säger Lotta Dahlstrand, kompetens- och affärsutvecklingschef vid Familjens Jurist och jurymedlem.

För att vinna årets stipendium behöver studenterna skriva en uppsats inom familjerätt med fokus på barns situation i vårdnadstvister och separationer, samt vad man kan göra för att stärka barns rätt enligt barnkonventionen. En student per institution tilldelas ett stipendium på 10 000 kr för sin uppsats. Stipendiaterna utses av en jury, som också utser årets stipendiat som belönas med ytterligare 15 000 kr.

-Ett stort fokusområde för oss på Familjens Jurist är barnrätten och därför känns det viktigt för oss att uppmuntra och uppmärksamma juriststudenter som fördjupar sig inom detta område. Det finns mycket som kan göras inom barnrätten, och själva har vi lanserat initiativet ”Jurister för Barnkonventionen” och implementerar nya arbetssätt hos våra jurister i vårdnadsmål för att sätta barnets bästa i fokus. Men det finns mycket mer som kan göras och just därför kommer det att bli så spännande att läsa alla uppsatser som kommer in, säger Lotta Dahlstrand.

Nomineringsperioden löper fram till den 2 april 2024 för uppsatser som är godkända under 2023. Utdelningen av 2024 års stipendium planeras till september. Är man intresserad av att söka till stipendiet kontaktar man sin handledare på universitetet och du hittar mer information om stipendiet på familjensjurist.se.

Jury

Johanna Schiratski, professor sociologiska institutionen Stockholms universitet

Marie Lundin Karphammar, barnrättsjurist Sveriges Kommuner och Regioner

Lotta Dahlstrand, jur dr, ansvarig för barnrättsfrågor Familjens Jurist samt kompetens- och affärsutvecklingschef

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden