När någon dör
Det är ofta en väldigt omtumlande tid för nära och kära efter ett dödsfall och pappersarbete är det sista man vill tänka på. Ändå måste det göras. Då kan det vara skönt att få hjälp av någon som vet hur allt fungerar och vilka lagar och regler som gäller. Våra erfarna jurister kan avlasta dig genom hela processen, från bouppteckning till att hjälpa till med arvskifte.

Situationer

Bouppteckning dödsbo
Vad är en bouppteckning och vad krävs för att göra en bouppteckning enligt svensk lag.?

Testamente vid dödsfall
Vad gäller om det inte finns ett testamente? Hur tolkar man ett testamente om det är otydligt?

Ta hand om ett dödsbo
Det finns många praktiska saker att ta hand om när man ska förvalta ett dödsbo.

Att dela upp arvet
Hur går ett arvskifte till och vad behöver man tänka på när man delar upp arvet?

Tvister om dödsbo och arv
Vad händer om arvstvist uppstår? Hur löser man arvstvister? När behöver vi anlita en jurist?
Att ta hand om ett dödsbo: En steg-för-steg-guide
När en närstående går bort uppstår många praktiska och juridiska frågor. Här är en översikt över de viktigaste stegen i processen:
Fördjupa dig
Bouppteckning
Bouppteckning kan beskrivas som ”livets bokslut”. Här summeras den avlidnes tillgångar och skulder. Bouppteckningsförrättningen ska hållas inom tre månader efter dödsfallet och därefter ska det juridiska dokumentet som kallas bouppteckning inom en månad skickas till Skatteverket för registrering. Det som är viktigt att tänka på är att bouppteckningen bara är en liten del i en större helhet. Det kan vara andra bitar som också behöver lösas som hantering av räkningar och bostad samt fördelning av arvet.
Förvaltning av dödsboet
Direkt efter dödsfallet behöver dödsboet förvaltas. Dödsboets räkningar ska betalas och bostaden ska tas om hand. Förvaltningen innebär oftast försäljning av lösöre och bostad, kontakter med banker och försäkringsbolag, uppsägning av prenumerationer, telefoner, städning osv. Även deklaration och slutredovisning behöver göras. Förvaltningen av dödsboet kan pågå länge, ibland i flera år. Vi hjälper till med juridik, ekonomi och annan administration som ingår i en dödsboförvaltning.
Bodelning och arvskifte
När dödsboets skulder har betalats och den avlidnes tillgångar har sålts, eller när delägarna är överens om fördelningen, ska arvet delas. Om den avlidne var gift eller sambo görs först en bodelning. Det behöver även upprättas ett avtal mellan delägarna om vem som ska ärva vilken egendom. Själva avtalet som anger hur tillgångarna fördelas kallas för arvskifte, vilket är ett civilrättsligt avtal mellan samtliga delägare i ett dödsbo. Det är en skriftlig handling som ska undertecknas av alla delägarna. Om det enbart finns en arvinge behöver man inte göra något arvskifte. Vi hjälper till med att upprätta det skriftliga arvskiftet och kan också ordna en lagfartsansökan om det behövs.
Dödsbodelägare – vem eller vilka är det?
Dödsbodelägare är den eller de som har en bodelningsrätt eller är arvingar (enligt lag eller enligt testamente) efter en avliden person.
Boutredningsman – hjälp om ni inte kommer överens
Ibland går det inte att komma överens som dödsbodelägare och då blir det svårt att komma framåt med avvecklingen. Det ni kan göra då är att ansöka om att tingsrätten förordnar en boutredningsman (oftast en advokat eller jurist) som får i uppgift att driva avvecklingen och fördelningen framåt genom att fatta beslut i de frågor där arvingarna inte kan komma överens. Vi på Familjens Jurist kan hjälpa till med detta. Läs mer om boutredning.
Finns det någon viss turordning att ta hänsyn till?
Vid avveckling av ett dödsbo är det upp till dödsbodelägarna att bestämma i vilken ordning allt ska göras. Men det finns två saker som bara kan göras i en viss ordning:
- Bostad (fastighet och bostadsrätt, inte hyresrätt) - den nya ägaren kan inte få tillträde förrän bouppteckningen är klar och registrerad hos Skatteverket. Däremot är det möjligt att tömma bostaden och lägga ut den för försäljning innan bouppteckningen är registrerad. Det är alltså bara själva tillträdet som måste vänta.
- Bankmedel – ingen kan få tillgång till dessa förrän bouppteckningen är klar och registrerad hos Skatteverket.

Våra jurister hjälper dig hela vägen
När en älskad människa dör är pappersarbete det sista man vill tänka på. Ändå måste det göras. Att ta hjälp av någon som reder ut de juridiska frågorna kan underlätta situationen samtidigt som ni anhöriga får mer ro.
Våra jurister är experter på bouppteckningar, dödsboför-valtningar och arvskiften, och kan hjälpa dig genom hela processen eller med de delar du vill ha hjälp med. Varmt välkommen att boka tid hos en av våra jurister.
Vi hjälper till med
Arvskifte
Arvskiftet är en överenskommelse mellan arvingarna om hur arvet efter den avlidna ska fördelas.
Bodelning vid dödsfall
Del av arvskiftet kan vara en bodelning då den avlidnes tillgångar delas mellan efterlevande make/maka eller sambo.
Bouppteckning
I bouppteckningen sammanställs den avlidnas tillgångar och skulder. Det är första steget i dödsboavvecklingen.
Boutredning
När någon dör ska dödsboets tillgångar och skulder utredas, och boutredningen består av flera delar.
Dödsboförvaltning
Ett dödsbo ska tas om hand och avvecklas. Få hjälp med hela eller delar av hanteringen av dödsboet.
Förvaring av testamente
Förvara testamentet hos oss så säkerställer vi att det kommer fram vid din bortgång.
Testamente
I ett testamente kan du själv bestämma vem du vill ska ärva dig och hur arvet ska fördelas.