Hoppa till innehållet

Deklarera försäljning av värdepapper – så här gör du!

Behöver du hjälp med deklarationen? Läs mer här.

 

Om du har sålt aktier, fonder, obligationer eller andra värdepapper 2023 måste du deklarera detta senast 2 maj 2024. Det gäller oavsett om du har sålt med vinst eller förlust, och även om du har ägt aktier i ett bolag som gått i konkurs.

För att deklarera försäljningen av dina värdepapper använder du blankett K4 som är en bilaga till din inkomstdeklaration. Vår skattejurist Ola Aronsson ger tre tips på vad som är bra att tänka på när du deklarerar.

  1. Förbered all information: Innan du börjar, se till att du har samlat all nödvändig information, som köpdatum, köpeskilling, försäljningsdatum och försäljningspris.

  2. Beräkna vinst eller förlust: Du måste beräkna vinsten eller förlusten för alla värdepapper du har sålt. För att kunna göra det behöver du veta ditt försäljningspris och ditt omkostnadsbelopp. Omkostnadsbeloppet är summan av dina anskaffningsutgifter och är oftast det belopp du sammanlagt har betalat för dina värdepapper.

  3. Avdrag för förluster: Om du har sålt värdepapper med förlust får du dra av förlusten mot vinster på andra värdepapper.

Vinster och förluster som du gör på ett investeringssparkonto (ISK) och Kapitalförsäkring (KF) behöver du inte deklarera. Du behöver dock deklarera om du överför värdepapper från en vanlig depå till ISK.

Om du känner dig osäker på hur du ska deklarera din försäljning av värdepapper, kan det vara en bra idé att ta hjälp av en jurist som hjälper dig att säkerställa att allt bli rätt.

Behöver du hjälp med deklarationen? Läs mer här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden