Hoppa till innehållet

Tänk på detta innan ni flyttar ihop

När det blivit dags att flytta ihop med kärleken finns det flera saker att tänka på. Stort fokus läggs ofta på vart man ska bo och hur man ska inreda det gemensamma hemmet, men det finns flera juridiska aspekter som är viktiga att ta med sig inför ett samboskap. En ny dom i Högsta domstolen innebär dessutom att det blivit ännu viktigare att ta hänsyn till juridiken som sambor.

De juridiska frågorna som berör sambor är framförallt förebyggande åtgärder, för att säkerställa att båda parter har rätt till det som införskaffats gemensamt. Det gäller både bostad och bohag om man inte skrivit ett samboavtal. En ny Novus-undersökning på uppdrag av Familjens Jurist visar att enbart var femte person faktiskt har ett samboavtal idag även om man pratat om det med sin partner.

– Många som är sambor idag vet inte vad sambolagen innebär, eller att den finns, vilket lätt leder till konflikt vid en separation. Sambolagen infördes för att skydda den ekonomiskt svaga i ett hushåll vid en eventuell separation eller vid dödsfall. Har man inte ett samboavtal innebär sambolagen att man ska dela lika på bohag och bostad som införskaffats för gemensam användning när man bott tillsammans. Det inkluderar allt som köpts till hemmet oavsett vem som har finansierat det, även ett hus eller bostadsrätt, säger Martina Sivertz, jurist på Familjens Jurist.

Om en bostadsrätt köps under tiden som man är sambor ingår den i en bodelning om man inte har samboavtal som avtalar bort det, oavsett om enbart en av parterna har finansierat den. En ny dom i Högsta domstolen innebär att även en hyresrätt som ombildats till bostadsrätt under samboskapet ska delas lika vid en bodelning.

– Självklart vill man inte tänka på vad som händer vid en separation när man precis ska flytta ihop, utan fokusera på det positiva. Däremot är det viktigt att man är medveten om vad som gäller, och att det är enkelt att avtala bort delar av eller hela sambolagen om man vill det. Sen kan man ändra i samboavtalet under tiden om man exempelvis köper en bostadsrätt eller något annat förändras, säger Martina.

Tre viktiga juridiska aspekter att tänka på som sambor

Utan samboavtal gäller sambolagen
Om ni inte vill att en bodelning ska göras eller om ni vill att viss egendom inte ska ingå i bodelningen om ni väljer att gå isär längre fram behöver ni skriva ett samboavtal. Ni kan då välja om ni ska avtala om att bodelning inte ska ske överhuvudtaget eller om ni vill att viss samboegendom ska hållas utanför bodelningen. Ett samboavtal måste vara skriftligt och undertecknas av er båda för att vara giltigt.

Sambolagen gäller enbart parrelationer
Om ni är två eller flera vänner som bor tillsammans behöver ni inte hålla koll på juridiken eftersom ni inte räknas som sambor i lagens mening. För att vara sambor i lagens mening behöver ni stadigvarande, det vill säga permanent, bo ihop i ett parförhållande. Ni måste dessutom ha ett gemensamt hushåll.

Sambor ärver inte varandra
En stor skillnad mellan gifta och ogifta par som bor tillsammans är att sambor inte har laglig rätt att ärva varandra. Vill ni ärva varandra behöver ni därför skriva ett testamente. Det är viktigt att allt går rätt till för att testamentet ska vara giltigt. Vänd er gärna till en jurist för att säkerställa det.

Här kan du läsa hela pressmeddelandet och våra tidigare pressmeddelanden.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden