Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Skattejuristen varnar: De tre vanligaste misstagen när du deklarerar

    Våren är på ingång, och ett av de tydligaste tecknen är att deklarationen snart dimper ner i den digitala brevlådan. Men deklarationen är ett huvudbry för de flesta - vilket riskerar att leda till stora - och ibland dyra - misstag.

    Den 2-7 mars får rekordmånga svenskar sin deklaration digitalt. Fler än fem miljoner svenskar beräknas deklarera digitalt i år och därmed kunna få skatteåterbäringen redan innan påsk, förutsatt att man inte gör ändringar eller tillägg. Men att navigera sig bland potentiella skatteavdrag kan göra processen komplicerad.

    - Under vårens deklarationstider bombarderas vi vanligtvis med tips om hur vi nyttjar varenda avdrag som finns och minskar våra skattekostnader. Men här vill jag höja ett varningens finger! Det kan leda till allvarliga konsekvenser om man gör fel. Det vanligaste är att man blir skyldig att betala skattetillägg om man lämnar oriktiga uppgifter, vilket kan bli en stor summa pengar om man gjort stora felaktiga avdrag, säger Ola Aronsson, skattejurist på Familjens Jurist.

    Att man har lämnat oriktiga uppgifter till Skatteverket innebär att man inte har redovisat på vilka grunder man har yrkat avdrag. Risken finns att man då blir skyldig att betala ett så kallat skattetillägg, som uppgår till 40 procent av den summan man hade tjänat om avdraget godkänts.

    - Många tänker att “det är klart att jag kan dra av lite för resor eller renoveringar” och så drar man till med en uppskattad klumpsumma, men riktigt så enkelt är det inte. En bra, grundläggande regel är att du aldrig ska yrka på avdrag som du inte har belägg för, det vill säga kvitto eller annan dokumentation, säger Ola Aronsson.

    De tre vanligaste misstagen när du deklarerar:

    Ola Aronsson, som har över 25 års erfarenhet inom skattejuridik, förklarar vilka de vanligaste misstagen är - och hur man kan undvika dem:

    1. Felaktiga avdrag för ditt boende
     När man säljer en bostad får man göra avdrag för vissa renoveringar och förbättringar som man gjort, men hur stort avdrag man får göra beror på vilken typ av avdrag det gäller. Det är mycket att hålla reda på. Om det handlar om enklare avdrag för försäljning är Skatteverkets digitala verktyg väldigt bra, men om är du osäker vad som gäller för renoveringar bör du alltid be om hjälp hos en jurist.
    2. Fusk med reseavdrag
     Reseavdrag är det avdrag som flest försöker göra, och också det som det fuskas mest med. För att du ska ha rätt till reseavdrag för resor med bil till och från arbetet krävs det en tidsvinst på två timmar per dag jämfört med att använda kollektivtrafiken, att sträckan är minst fem kilometer och att avdraget ska överstiga 11 000 kronor.
    3. Redovisar inte jobbförmåner
     Om du genom ditt arbete tar del av olika förmåner för privat användande ska du betala skatt för det. Det är vanligt att arbetsgivaren tillhandahåller en bil som du använder för resor i tjänsten, men om du även kör den bilen till och från arbetsplatsen räknas det som privat användande och risken finns då att du ska betala skatt på förmånen. En annan vanlig förmån är att arbetsgivaren har en fjällstuga som lånas ut till de anställda mot ingen eller låg ersättning. Det är samma sak där - det uppstår en förmån som ska beskattas.

     

    För mer information kontakta:
    Sara Wikberg, Presskontakt
    E-post: sara@wikbergfrisk.se
    Telefon: 073-312 89 77

    Här kan du läsa hela pressmeddelandet och våra tidigare pressmeddelanden.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden