Hoppa till innehållet

Så undviker du konflikt vid ett generationsskifte

Äger du ett företag, en familjegård eller skogsfastighet och vill föra det vidare inom familjen behöver du planera inför ett generationsskifte i god tid. Annars finns det risk att konflikter uppstår. Företagsjuristen Peder Lundgren reder ut vad som är viktigt att tänka på och fallgroparna att undvika.

Det finns många företag i Sverige som drivs och ägs av endast några få ägare, så kallade fåmansföretag. När ägare till dessa bolag närmar sig ålderns höst är det vanligt att man vill att ägandet går vidare inom familjen, genom ett så kallat generationsskifte.

– Ett generationsskifte uppstår när man överlåter exempelvis ett företag eller lantbruk till en ny generation. Syftet är att man på ett praktiskt sätt ska överföra ägandet till en eller flera personer tillsammans med nyttig kunskap. Oavsett storlek eller värdet på bolaget är det ofta en ganska komplicerad process och ingenting som varken vi jurister eller ägarna kan genomföra i en handvändning, säger Peder Lundgren, företagsjurist på Företagarens Jurist.

Det finns tre olika sätt att föra över ägandet till en ny person vid ett generationsskifte – arv, gåva eller köp. Vilken metod som är bäst beror på hur relationen mellan den nuvarande ägaren och den som tar över ägandet ser ut, samt vad man vill uppnå för resultat. Dessutom behöver man vara medveten om att ett generationsskifte också påverkar många olika rättsliga områden, som familje-, bolags- och skatterätten, och därför finns det många frågor att fundera på och ta ställning till.

– Det finns inget facit för vilket alternativ som är bäst. Utgå från din situation och fundera på vad det är du och övertagaren vill uppnå och säkra upp för att undvika framtida konflikter. Jag brukar rekommendera att ha ett familjeråd där alla får tillfälle att samlas och lämna sina önskemål kring överlämningen. Lyft även lite tuffare frågor, exempelvis vad som händer med företaget om någon plötsligt skulle gå bort, eller om någon delägare skiljer sig och värdet på företaget ingår i en bodelning. Utifrån det samtalet är det senare lättare att ta juridiska och affärsmässiga beslut som alla står bakom, säger Peder Lundgren.

Juristens tre bästa tips för att undvika konflikt vid generationsskifte

Förbered dig i god tid
De allra flesta börjar arbetet alldeles för sent och många tror att de kommer orka jobba längre än vad de egentligen gör. Var schysst mot den nästkommande ägaren och förbered generationsskiftet i god tid. Utgå inte heller ifrån att exempelvis ett barn automatiskt vill ta över ägandet. Det förekommer ofta att barn inte vill gå i föräldrarnas fotspår och då behöver man hitta en extern köpare eller annan lösning.

Sätt en överföringsstrategi
Det är viktigt att ha en plan för hur överförandet ska gå till. Sätt en rimlig tidsplan och bestäm vilket alternativ - gåva, arv eller köp - som är bäst. Kartlägg också olika faktorer som kan tänkas påverka utfallet, exempelvis om testamenten eller andra juridiska dokument behöver upprättas och vilka olika skatter som behövs ta hänsyn till.

Tänk på de emotionella aspekterna
Det många förvånas av är de emotionella aspekterna som kan komma hastigt. Det är inte helt ovanligt att jobbiga känslor uppstår. Ofta är det ett livsverk som byggts upp och då är det inte helt lätt att lämna över det till någon annan, även om det är inom familjen. Var därför inte rädd för att våga öppna upp dig och sätta ord på känslorna som uppstår.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden