Hoppa till innehållet

Familjens Jurist ska utveckla Sveriges första AI-jurist

I en tid där den digitala utvecklingen ständigt avancerar tar Familjens Jurist ett avgörande steg för att göra juridisk rådgivning mer lättillgänglig för alla. Med stöd från innovationsmyndigheten Vinnova inleds ett projekt för att utveckla Sveriges första AI-jurist för både privatpersoner och företagare.

Drivet av ett växande behov av mer lättillgänglig och enkel juridisk rådgivning har Familjens Jurist fått forskningsstöd beviljat från Vinnova för att utveckla en prototyp av en AI-jurist, den första i sitt slag i Sverige. Syftet är att fortsätta göra juridisk rådgivning mer tillgänglig för alla och demokratisera juridiken. På sikt ska AI-juristen erbjuda personligt anpassad rådgivning dygnet runt på valfritt språk, som ett komplement till juristers rådgivning och expertis.

– Med AI-juristen tar vi ett jätteviktigt steg framåt i att digitalisera och göra juridiken mer tillgänglig, det är ett stort steg framåt i branschen. Att stödet blivit beviljat belyser det behov som både branschen och samhället behöver. Vår vision är att ge juridisk rådgivning till alla när de behöver det, på det sätt som passar dem bäst. Genom att integrera AI i våra olika team stärker vi våra medarbetares förmåga att ge den bästa möjliga rådgivningen. Vi är stolta över att vara i framkanten av denna utveckling och att bidra till att alla har tillgång till juridisk hjälp i livets alla skeden, säger Victoria Thore, VD på Familjens Jurist.

Projektet, som sträcker sig ett år framåt, är ett samarbete med teknikpartnern Yellow Elk. Målet är att lansera en första prototyp av AI-juristen på Familjens Jurists webbplats inom flera rättsområden (familjerätt, konsumenträtt, bostadsjuridik och juridik för företagare). Tjänsten kommer använda sig av avancerad bearbetning av naturligt språk och maskininlärning för att tolka juridisk information och ge skräddarsydda råd.

– Idag saknas det helt en liknande lösning på den svenska marknaden som öppnar en möjlighet att få rådgivning efter användarens behov, dygnet runt. Med hjälp av AI-teknologi siktar projektet på att förändra landskapet för juridiska tjänster, göra dem enklare och mer tillgängliga för både privatpersoner och småföretagare. Vi ser det som ett sätt att demokratisera juridiken, och stärka individens möjligheter att få sina rättigheter tillgodosedda, säger Victoria.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden