Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Undvik bråk med grannen och rädda rätten till bryggan

    Många sommarstugeägare runt om i landet är beroende av servitut av olika slag. Kan vara allt från rätt att ta vatten ur grannens brunn till vägservitut, eller kanske viktigast av allt, rätt att använda brygga eller badplats nere vid vattnet. Om det uppstår konflikt med grannen som givit din fastighet rätt att använda servitutet kan du i värsta fall förlora servitutet. I den här artikeln får du några nyttiga tips och råd inför sommarsemestern.

    Text: Fredrik Aldmo, Familjens Jurist

    Många av de servitut som rör just bryggor och båtplatser är så kallade avtalsservitut. Om det skulle uppstå en konflikt med grannen (som upplåtit servitutet) gällande användandet av bryggan eller båtplatsen finns det faktiskt en risk att grannen kan säga upp servitutet, något som kan få mycket tråkiga konsekvenser.

    För att den som upplåtit servitutet ska kunna säga upp servitutet krävs det att du missbrukar eller ”överutnyttjar” servitutet. Ett praktiskt exempel skulle kunna vara att en sommarstugeägare bjuder in släkt och vänner och låter flera båtar lägga till vid bryggan trots att servitutet bara ger rätt till ”båtplats”, något som normalt sett betyder att du har rätt att lägga till med en båt vid bryggan.

    Om grannen som upplåtit servitutet påtalar att du bara har rätt att lägga till med en båt, och du inte lyder grannens uppmaning kan din granne faktiskt säga upp servitutet. Den som upplåtit servitutet kan visserligen inte säga upp servitutet direkt, men om du överskrider dina rättigheter enligt servitutet och inte vidtar rättelse inom skälig tid från det att grannen säger till kan servitutet sägas upp.

    De praktiska råden är därför att hålla goda relationer med grannen och fråga om lov i förväg, och om grannen uppmanar dig att vidta rättelse, se då till att göra det så snart som möjligt.

    Med sunt förnuft och glatt humör kan du undvika onödiga tvister om servitut, men om det uppstår en konflikt tänkt då på att ta hjälp av jurist så snart som möjligt.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden