Hoppa till innehållet

Fler barn än någonsin vräks från sina hem

I en debattartikel, publicerad i Länstidningen Södertälje, beskriver våra jurister Johan Essén och Maya Hempel en oroande trend i Sverige där antalet barnfamiljer som blir vräkta har ökat. Den här utvecklingen strider mot påstådda politiska målsättningar och grundläggande rättigheter för barn i Sverige. Trots ett nytt initiativ från regeringen för att öka kunskapen och stärka kompetensen om barnens rättigheter hos offentliga aktörer, menar vi att det fortfarande saknas ett barnrättsperspektiv i många beslutssituationer.

 

Vi tar även upp brister i barnrättsperspektivet, inte bara i domstolarna utan även inom socialtjänsten. Kommunerna, som har ansvaret när barn riskerar att vräkas, närvarar ofta inte vid själva vräkningarna. Slutligen anser vi att det behövs tydliga direktiv från regeringen till berörda myndigheter för att stoppa den negativa trenden och prioritera barns rättigheter. Sverige bör vara ett föredöme när det gäller barns rättigheter och rätten till en egen bostad är grundläggande för barns trygghet och uppväxt.

Läs debattartikeln här. 

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden