Sidförslag
  Kontor
   Kontakta oss
   0771-771 070
   article_img

   Samboavtal

   Att flytta ihop kan vara ett stort steg för såväl relationen som er gemensamma ekonomi. Många köper en gemensam bostad vilket ofta är en stor investering. Sambolagen säger att värdet av den bostad ni köper tillsammans eller för gemensamt bruk ska delas lika om ni separerar eller om någon av er avlider. Det gäller oavsett vem som betalat för bostaden och vem som står på lånen. Beslutet att flytta ihop kan alltså få stor påverkan på din ekonomi.

   Genom att skriva samboavtal kan ni komma överens om att sambolagen inte ska gälla om ni separerar eller om någon av er avlider. Istället får var och en behålla värdet av sin egendom och sin del av bostaden vid separation eller dödsfall. Det ni köpt under er tid som sambos får då behållas av den som gjorde köpet. Det som var och en äger när ni flyttar ihop kan ni också ta med er vid en separation. Värdet av den gemensamma bostaden fördelas efter hur stor andel ni äger i bostaden.

   Om ni inte skriver samboavtal ska ni dela lika på både bostaden och allt ni köpt och använder tillsammans i bostaden, t ex möbler och elektronik. Däremot delas inte värdet av bil, båt, fritidshus, företag eller pensionssparande.

   Vad kostar det?

   Att skriva ett samboavtal på telefon med hjälp av våra jurister kostar 1 590 kr. Skriver du det själv online kostar det 345 kr.

   Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
   Magnus Ladulåsgatan 65
   Stockholm
   Stockholm
   11827
   Sweden