Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Ställning som varaktigt bosatt

Hej,
Min syster fick nyss veta att hennes ansökan om varaktigt bosatt kommer att avslås om hon inte påvisar andra skäl för uppehållstillstånd samt att hon bli deporterad om det så blir. Hon är 26 år gammal och flyttade hit för 7 år sedan men återvände emellanåt till Spanien för att avsluta sina studier där. När vi för 1,5år sedan skickade in ansökan till Migverket hade hon en anställning men i samband med Covid19 blev hon av med anställningen. Finns det andra sätt att påvisa skäl till uppehållstillstånd än arbete? Hon kan inte återvända till hemlandet då kärnfamiljen bor här samt att hon har inte varit där sedan hon var 16 (många av dessa i Spanien), alltså inget sätt att försörja sig där. Kan hennes mor till exempel stå som godman till henne samt intyga om att hon (föräldern) har tillräckliga medel för att försörja henne?
Tack för svaret,

Ps. Hon ska lämna svar till Migverket senaste 9:e september

Rådgivarens svar

2020-09-03

Hej, stort tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen! Jag förstår din fråga som att din syster inte är medborgare i ett EU-land, då EU-medborgare inte kan beviljas ställning som varaktigt bosatta enligt utlänningslagen 5 a kap 4 §.

Allmänna regler

Regler kring uppehållstillstånd regleras i utlänningslagen. I 5 a kap finns regler om vad som krävs för att man ska anses vara varaktigt bosatt i Sverige. Av 1 § framgår att en person ska anses vara varaktigt bosatt om personen de senaste fem åren utan avbrott har vistats i Sverige med uppehållstillstånd eller annan laglig grund. Ett avbrott i vistelsen är det om man har vistats utanför Sverige i mer än sex månader i sträck eller i mer än tio månader sammanlagt under en femårsperiod.

Av 5 a kap 2 § framgår att för att beviljas ställning som varaktigt bosatt så måste sökande fullt ut kunna försörja sig själv och sin familj med egna medel så att grundläggande behov av uppehälle och bostad är tillgodosedda. Migrationsverket ska utfärda regler om hur stor denna försörjningsförmågan behöver vara.

 

Din situation

För att bli varaktigt bosatt krävs alltså att man kan uppvisa att man har haft uppehållstillstånd (alternativt annan laglig vistelse i Sverige) de senaste fem åren. Du nämner att din syster har rest tillbaka Spanien emellanåt, hur länge har hon varit borta? Om hon har varit borta i mer än 10 månader under de senaste fem åren alternativt mer än sex månader i följd kan det utgöra en anledning att neka henne ställning som varaktigt bosatt.

Baserat på din fråga tycker jag att det låter som att problemet för din syster är att hon inte kan visa på att hon kan försörja sig själv. Regeln är utformad så för att undvika att personen som blir varaktigt bosatt ska behöva använda ekonomiskt bistånd (socialbidrag) från kommunerna. Av rättsfallet C-302/18 X mot Belgische Staat från EU-domstolen framgår att försörjningskravet kan vara uppfyllt så länge som inkomsterna från familjemedlemmen (i detta fall er mamma) är stabila, regelbundna och tillräckligt stora kan det vara tillräckligt för att uppfylla försörjningskravet.

Det finns ett antal uppehållstillstånd man kan beviljas. Man kan få uppehållstillstånd för att man söker asyl i Sverige eller för att man är gift eller ihop med någon som bor i Sverige (om man är över 18 kan man inte åberopa anknytning till sina föräldrar). Man kan också få arbetstillstånd i Sverige, men ett arbetstillstånd får inte avse en längre tid än anställningsförhållandet. Med den informationen du har angett i frågan är det dock svårt för mig att säga något mer specifikt om vilka eventuella uppehållstillstånd din syster kan kvalificera sig för.

 

Sammanfattning

Tyvärr är det mycket svårt för mig att säga något specifikt i er situation. Jag förstår inte riktigt på vilken grund som er ansökan riskerar att avslås på, inte heller kan jag baserat på den här informationen säga om din syster har rätt till något annat uppehållstillstånd. Ovan har jag däremot försökt redogöra för ett antal regler som kan bli aktuella i ert fall. Då det finns så många olika regler som kan aktualiseras för just er rekommenderar jag därför er starkt att ta kontakt med Familjens Jurist. Familjens Jurist kan hjälpa er med alla frågor rörande migrationsrätt.

Hoppas ni har fått lite mer klarhet i er fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden