Hoppa till innehållet
Flytta isär, skilja sig & separera

Kan min make tvinga fram en försäljning av vår gemensamma bostad vid äktenskapsskillnad?

Min man var otrogen och vi har nu lagt in om skilsmässa efter 17 år. Vi äger ett hus tillsammans och vi kom överens att sälja det när jag och vår son (15 år) hittat nytt boende. Jag har tecknat mig för nytt boende som blir klart nästa sommar/tidig höst. Maken flyttade på egen vilja till en lägenhet i Eslöv. Vår son och jag bor kvar i huset. Jag tänker på tryggheten för vår son och att han har ett år kvar på högstadiet i kommunen. Maken betalar inget underhåll för sonen men betalar lån och drift för huset. Jag skulle kunna lösa ut honom, men vi kom överens att vi skulle sälja tillsammans eftersom då fick vi ut mer pengar. Här har varit en mäklare och gjort en värdering. Men nu vill maken sälja för att vi blivit ovänner. Jag vill vänta till nästa år, när mitt och sonens nya bostad är klar. Det finns inga lediga lägenheter i vår kommun. Måste jag acceptera att lösa ut honom eller i värsta fall en försäljning? Huset kommer ju att säljas men inte förrän nästa år. Vår skilsmässa går inte igenom förrän i november.

Rådgivarens svar

2020-07-30

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för rättsläget och vad som gäller i ditt fall.

Inledning

Eftersom frågan rör äktenskapsskillnad hamnar vi i äktenskapsbalken (ÄktB).

Allmänt om äktenskapsskillnad och bodelning

Vid äktenskapsskillnad ska makarnas egendom fördelas mellan dem. Detta kallas för bodelning (ÄktB 9 kap. 1 §). Det är makarnas giftorättsgods som ska ingå i bodelningen (ÄktB 10 kap. 1 §). Giftorättsgods är allt som inte utgör enskild egendom (se ÄktB 7 kap. 2 § för uppräkning). Efter att avdrag för skulder har gjorts räknas giftorättsgodset ihop och delas lika mellan makarna (ÄktB 11 kap. 3 §).

Makarnas gemensamma bostad vid äktenskapsskillnad

Det är den av makarna som har störst behov av bostaden som har rätt att få denna egendom i avräkning på sin lott (ÄktB 11 kap. 8 §). Vid bedömningen av vem som är i störst behov av bostaden tar man hänsyn till vem av makarna som har vårdnaden av barnet och makarnas ekonomiska förutsättningar (ena maken kanske har sämre möjligheter att skaffa sig en ny bostad). Ett annat alternativ är att makarna säljer den gemensamma bostaden. Om detta ska ske krävs det båda makarnas samtycke. Ett sådant samtycke ska lämnas skriftligen (ÄktB 7 kap. 5 §). Om ena maken vägrar ge samtycke kan den som vill sälja bostaden vända sig till domstol för att få tillåtelse att sälja bostaden (ÄktB 7 kap. 8 §). Domstolen väger då båda parternas argument mot varandra innan de fattar ett beslut.

Vad som gäller i ditt fall

Eftersom er skilsmässa inte har gått igenom än kan din make inte tvinga fram en försäljning av bostaden utan ditt samtycke eller att han går till domstol. När skilsmässan har gått igenom blir samäganderättslagen tillämplig istället (1 §). Enligt 6 § i denna lag kan en samägare tvinga fram en försäljning av huset om ni inte har kommit överens om annat i ett avtal. Som jag har förstått det är det alltså möjligt för din make att tvinga fram en försäljning när skilsmässan har gått igenom i november. Om ni annars väljer att låta bostaden gå till dig vid bodelningen (med hänsyn till sonen är det sannolikt du som skulle bedömas ha störst behov av bostaden ändå) får du istället köpa ut din make. 

Jag hoppas att jag har lyckats ge dig klarhet i din situation. Om du känner att du behöver mer hjälp har Familjens Jurist lång erfarenhet av frågor som kan uppstå vid äktenskapsskillnad. Det går utmärkt att boka in en tid för ett personligt möte med deras jurister. Familjens Jurist erbjuder även en onlinetjänst där du bl a har möjlighet att skriva ditt eget bodelningsavtal hemifrån på datorn. Om det finns något annat du undrar över är du förstås även välkommen att vända dig till oss på Fråga Juristen igen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden