Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Vilka avtal bör upprättas när en sambo bidrar med mer pengar i ett husköp än den andra?

    Hej! När jag och min sambo köpte vårt hus, så la hon in 275 000 kr extra för att täcka handpenningen. Nu när vi ska sälja huset, så ska ju hon få tillbaka dessa pengar, innan vi delar upp reavinsten. Vad jag förstår så ska vi ta fram ett samboavtal och skuldebrev, genom exempelvis Familjens Jurist. Är det något mer vi behöer tänka på? Räcker det online eller är det bäst att träffa någon jurist. Vi är helt överens om att hon ska ha dessa pengar som hon stoppat in i huset.

    Rådgivarens svar

    2019-11-26

    Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag har nedan försökt att reda ut vilka avtal som kan vara lämpliga att upprätta samt hur du kan gå vidare.

    Behövs skuldebrev?

    Ett skuldebrev upprättas enligt skuldebrevslagen när man t.ex. lånar ut pengar till en närstående. Som jag förstår din situation har din sambo inte lånat ut pengar till dig för att ni skulle kunna köpa huset, utan hon betalade en större del av handpenningen. Det föreligger alltså inte, som jag förstår, inte en skuld mellan er varför ett sådant avtal inte behövs.

    Upprättande av samboavtal

    Det låter som en väldigt bra idé att upprätta ett samboavtal mellan dig och din sambo så att hon tillförsäkras att få del av handpenningen. Utan ett samboavtal som reglerar t.ex. hur bostaden ska delas er emellan kan det bli så att värdet av försäljningen delas lika mellan er. Detta är på grund av att bostaden anses utgöra samboegendom enligt 3 § sambolagen då den har förvärvats för gemensamt bruk. Vid eventuell bodelning mellan sambor så ska samboegendom delas lika mellan parterna om sambolagen inte har avtalats bort genom ett samboavtal, se 9 § sambolagen.

    Samäganderättsavtal

    Som ett komplement till samboavtalet kan det vara bra att upprätta ett samägandeavtal beträffande äganderättssituationen, då speciellt till hur stora andelar ni äger eran bostad och hur det ekonomiska ansvaret ska fördelas er sinsemellan. Skillnaden mellan ett samboavtal och ett samäganderättsavtal är att samboavtalet påverkar hur egendomen fördelas mellan er vid en eventuell separation medan ett samäganderättsavtal reglerar de mer praktiska frågorna vid samägande.

    Rekommendation

    Jag rekommenderar dig och din sambo att upprätta ett samboavtal och ett samäganderättsavtal – detta kan våra kunniga jurister hos Familjens Jurist hjälpa er med. Hos Familjens Jurist kan du antingen upprätta ett samboavtal själv online eller få hjälp att upprätta samboavtalet tillsammans med en jurist på telefon eller via ett personligt möte. Familjens Jurist kan hjälpa er med ett samäganderättsavtal på telefon eller via ett personligt möte. Självklart kan ni upprätta båda avtalen via ett personligt möte hos Familjens Jurist.

    Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Hör gärna av dig till oss igen om du har andra frågor eller funderingar!

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden