Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Vad händer med samboavtalet när man gifter sig?

    Hej!
    Jag och min sambo vill skriva ett samboavtal som reglerar vem som får vad om vi separerar eller avlider. Jag har sedan tidigare 3 barn och det är därför viktigt att bestämma om hur min sambo får bo kvar i lägenheten om jag avlider etc.
    Min fråga: Vad händer med samboavtalet när vi gifter oss? Vi är förlovade sen ett år tillbaka och tänker definitivt gifta oss snart... Kan man skriva in vad som gäller med samboavtalet eller sker sådant automatiskt?
    MVH

    Rådgivarens svar

    2018-08-22

    Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

    Ert samboavtal förlorar sin verkan om ni gifter er. Detta beror på att sambolagen inte längre är tillämplig på er som äkta makar.

    Det ni kan göra innan ni gifter er är att upprätta ett äktenskapsförord med de villkor som ni önskar och registrerar det hos Skatteverket en månad innan vigseln, 7 kap. 3 § 3 st ÄktB. Om ni gör det blir äktenskapsförordet gällande från äktenskapets början. På så sätt blir det inget glapp mellan samboavtal och äktenskapsförord, utan de börjar löpa direkt efter varandra. Ni kan förstås skriva ett äktenskapsförord och registrera det senare, men då kommer det inte gälla från äktenskapets början.

    Jag hoppas att det besvarar din fråga! Om ni är intresserade av att upprätta äktenskapsförord i enlighet med era önskemål kan Familjens jurist hjälpa er med det. Ni kan beställa ett äktenskapsförord i enlighet med era önskemål via denna länk. Ett enskilt äktenskapsförord kostar 2 390 kr.

    Vänliga hälsningar

     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden