Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Sambos arvsrätt till enskild egendom

    Hej!
    Jag och min sambo tänker skriva ett inbördes testamente. Jag har sedan tidigare en vuxen son. Min sambo har inga barn. I mitt testamente använder jag mig av möjligheten att vädja till min son att han låter min sambo bo kvar i huset så länge han lever. Frågan gäller sambons testamente. Han äger genom arv 50% av en skogsfastighet. Han har ärvt det som enskild egendom. Han vill, om han dör först, att jag ska ärva den och sedan min son. Är det möjligt? Eller är det hans bror som automatiskt ärver den eftersom han äger de andra 50%?
    Brodern säger att arvet av skogsfastigheten är skrivet så att om han dör ärver inte hans fru hans 50% utan deras barn. Men min sambo vill inte att hans del ska tillfalla broderns barn. Om min sambo skriver i sitt testamente att "efterlevande sambo fritt kan förfoga över, konsumera samt testamentera bort den avlidnes kvarlåtenskap under sin livstid" är då detta giltigt med tanke på att han ärvt det som enskild egendom? Om jag dör först måste han då skriva ett nytt testamente så att min son ärver honom eller kan han tillägga det i befintligt testamente?

    Rådgivarens svar

    2020-04-13

    Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i er situation.

    Enligt svensk rätt ärver inte sambos varandra utan en sambos arvsrätt måste regleras genom testamente, precis som du nämner i din fråga. Genom att ni i ett inbördes testamente förordnar om att ni ska ärva varandra och eftersom din sambo inte har några barn med rätt till laglott, har du genom testamentet rätt till din sambos egendom enligt vad som föreskrivs i testamentet. Under förutsättning att ni inte skrivit något särskilt om vilken egendom du ska ärva ska du tilldelas hela din sambos kvarlåtenskap. Hit räknas även den egendom som din sambo ärvt som enskild egendom. 

    Att egendom har gjorts till enskild egendom innebär endast att den inte ska ingå i en bodelning mellan makar/sambor. Den som innehar enskild egendom kan därför skänka, sälja eller testamentera bort egendomen på det sätt hen vill. Du har alltså rätt till egendomen med stöd av ert testamente.

    För att se till att arvet fördelas på det sätt du och din sambo vill kan det vara en god idé att ta hjälp av en jurist. Det är av stor vikt att testamentet blir rätt formulerat och uppfyller formkraven för att det ska få den effekt du önskar. Hos Familjens Jurist kan du upprätta ett testamente online. Du kan även läsa mer om testamente och förvaring av testamente, samt boka ett telefonmöte med en jurist HÄR, eller kontaka mig direkt på jessica.khonig@familjensjurist.se 

    Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.

     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden