Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Samboavtal

    Hej.
    Jag och min flickvän funderar på att flytta ihop i mitt hus.
    Men jag vill inte i första skedet "ge" bort hälften av mitt hus.
    Vad säger lagen blir hon per automatik hälften ägare eller rättare sagt, "tar" halva värdet av huset vid en eventuell separation?
    Allt i bostaden är ju mitt.
    Naturligtvis så allt hon tar med sig är hennes och allt som köps gemensamt blir vårt...eller?
    Vad ska jag tänka på i första hand..?
    Skriva samboavtal?
    Kan man gemensamt bestämma hur ett samboavtal ska se ut?

    Rådgivarens svar

    2017-11-29

    Hej,

    Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga, nedan följer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare.

    Vad gäller?

    I ditt fall tillämpas Sambolag (2003:376). Sambolagen har inte samma omfattande rättsliga reglering som det finns för gifta i Äktenskapsbalken (1987:230).

    Till samboegendom räknas vad som anskaffats gemensamt, både bostad och bohag (möbler, hushållsmaskiner osv.). Då du anskaffat huset och alla tillhörigheter innan samboförhållandet uppkom ska det normalt inte ingå i bodelningen, dock om huset köptes inför samboförhållandet ska det ingå, 3 § sambolagen. Bodelning regleras i 8 § sambolagen.

    Då det är ett hus du äger blir inte 22 § sambolagen tillämplig. 22 § är värd att notera då den kan ge den ena sambon, oberoende av vems bostaden/hyresrätten är från början, en rätt att överta boendet.

     

    Samboavtal

    Vad som ingår vid en eventuell bodelning är alltså det som är gemensamt. Allt du har köpt innan ert samboförhållande tas normalt inte att med i bodelningen (om ni inte avtalar om det). Ett råd är därför att skriva ner vad som är så kallad enskild egendom och gemensam egendom i ett samboavtal.

    Samboavtalet ska reglera om ni vill använda sambolagens regler om bodelning eller inte.

    Om ni vill ha hjälp med ett upplägga till ett samboavtal kan vi hänvisa er till Familjens jurist som kan hjälpa er att upprätta ett avtal. Se länken här under:

    https://www.familjensjurist.se/familjens-jurist-digital/enskilda-avtal/samboavtal/

    Det finns även ett särskilt paket som kan användas för att skriva samboavtal. Detta kallas sambo-paketet och innehåller två juridiska avtal och 30 minuters allmän familjejuridisk rådgivning. Detta kan bokas för den prisvärda kostanden om 5 495 kr. För att boka detta paket, se länken nedan:

    https://www.familjensjurist.se/familjens-jurist-digital/digitala-paket/sambo/

    Hoppas du fick svar på din fråga!

    Hälsningar,

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden