Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Hur räknar vi ut kostnaden för att köpa ut den ena sambon från huset?

    Hej! Jag och min sambo skall dela på oss. Vi har köpt huset för 2 100 000. Vi har lån på 1 700 000. Huset är värderat till 3 000 000. Vi har renoverat för ca 100 000. Vi äger 50 procent och lånen har vi också delat på. Hur räknar jag ut vad jag skall bli utköpt för om hon väljer att ta över hus och lån?

    Rådgivarens svar

    2020-09-27

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse om vad som gäller i din situation. 

    Allmän om bodelning

    Den rättsliga regleringen för bodelning mellan sambor hittas i sambolagen. Ett samboförhållande upphör genom antingen äktenskap, att samborna flyttar isär eller att någon av sambon avlider (2§ sambolagen). En sambo har möjlighet att begära bodelning när samboförhållandet upphör (8§ sambolagen), begäran om bodelning ska komma inom ett år från det att samboförhållandet upphör. I bodelningen ska sambos samboegendom ingå och sambon har rätt till hälften av samboegendomen. Samboegendom är sambornas gemensamma bostad och bohag om egendomen har förvärvats för gemensam användning (3§ sambolagen). När din sambo ska lösa ut dig ur huset rekommenderar jag att ni gör det genom en bodelning.

    Lösa ut sambon från huset

    Hur huset ska fördelas vid en bodelning är något som samborna själva får komma överens om, ni får alltså själva bestämma hur ni tycker att det är bäst att fördela huset och hur mycket din sambo ska köpa ut dig för. Uträkningen som oftast brukar användas går till på följande sätt:

    + Marknadsvärdet
    - Latenta kapitalskatt
    - Fiktivt mäklararvode
    = Skiftesvärdet

    Den latenta kapitalskatten och det fiktiva mäklararvodet räknas in eftersom den sambon som tar över huset kommer i framtiden själv att stå för dessa kostnader, därför är det viktigt att räkna med dessa vid bodelningen. Ni kan själva bestämma vilken summa din sambo ska köpa ut dig för, men eftersom det handlar om stora summor pengar så rekommenderar jag att ni tar hjälp med beräkningen.

    Din situation

    Varje sambo har rätt att begära en bodelning vi ett samboförhållandes upphörande, om det inte finns ett samboavtal där samborna har kommit överens om att en bodelning inte ska ske. Jag rekommenderar därför att ni gör en bodelning när ni ska lösa ut en av samborna från huset. Den uträkningen som oftast brukar användas är den som jag har beskrivit tidigare, men det är samborna själva som får komma överens om vilken summa ni vill att sambon ska köpa ut dig för. Eftersom det handlar om stora summor kan det vara bra att ta hjälp av en jurist som kan hjälpa er med beräkningen. Här kan du läsa om vad Familjens Jurist kan hjälpa dig med när det kommer till bodelningHär kan du boka möte med en jurist hos Familjens Jurist och här kan du enkelt upprätta ett bodelningsavtal med hjälp av Familjens Jurist onlinetjänst.

    Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden