Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Flytta ihop & bli sambo

    Frågor om samboavtal samt arv

    Är sambo sedan 2005 bor i villa äger 50/50 inga gemensamma barn. Har 3 särkullebarn var. Vi har bestämt att när en av oss dör ska våra respektive barn ärva, har vi då nytta av att skriva ett samboavtal ? Kan den efterlevande "lösa ut" särkullebarnen och begär man bodelning då ? Vem värderar huset vid eventuell bodelning ? Hur lång tid är det rimligt att bo kvar innan särkullebarnen ska få sin laglott ? 

    Rådgivarens svar

    2018-03-30

    Hej! Tack för att ni valt att vända er till Fråga Juristen med er juridiska fråga.

    Inledning

    De flesta av frågorna du har regleras i sambolagen. Jag kommer försöka svara på dina frågor i varsitt stycke.

    Samboavtal

    Anledningen till att man skriver ett samboavtal är att förhindra en tvist vid ett eventuellt upplösande av samboförhållandet. Genom ett samboavtal kan man reglera vem som äger vad och vem som ska få vad om samboförhållandet upphör. Ett samboavtal kan vara bra att skriva då det gör att risken för tvister minskar. I min mening är det alltid bra att ha rättsförhållandena nedskrivna då onödiga tvister kan motverkas. Huruvida ni känner att ni vill göra det är upp till er. Om ni ska upprätta ett samboavtal rekommenderar jag er att anlita en jurist så det blir korrekt genomfört. Genom denna tjänst kan ni upprätta ett samboavtal till fast pris.

    Lösa ut arvingar samt bodelning

    Bodelning sker endast om en av makarna begär det enligt 8 § sambolagen. Saken är den att bodelning behöver inte ske för att ena parten ska lösa ut den andra. Det råder ganska stor avtalsfrihet på området kan man säga och så länge barnen och den efterlevande sambon är överens behöver inte en bodelning ske. Den efterlevande maken kan troligtvis tvinga fram ett läge där denna kan lösa ut den avlidnes barn om den begär bodelning. Enligt 18 § sambolagen kan bara den efterlevande sambon begära att överta bostaden. Den efterlevande sambon får då kompensera dödsboet vilket skapar en situation som kan liknas med att den efterlevande maken löser ut den avlidnes barn. Men om barnen och den efterlevande sambon är överens så behöver inte en bodelning ske.

    Värdering av bostad och rimlig tid

    Det finns egentligen ingen lag eller regel som säger hur man ska värdera bostaden. Vanligtvis brukar en mäklare få värdera bostaden. Alltså man går efter marknadsvärdet.

    Vad som är rimlig tid att låta den efterlevande bo kvar kan inte jag svara på. Jag är lite osäker på i vilket syfte du ställer denna fråga. Laglotten är hälften av den arvslott de har rätt till. För att de ska kunna begära ut sin laglott bör det innebära att ni har valt att någon annan än era barn ska ärva er. Annars finns det inget syfte att begära ut sin laglott. Vad som är rimligt får barnen komma överens med den efterlevande sambon om.

    Jag hoppas detta varit svar på dina frågor och om det är något mer du undrar eller om du vill ha ett förtydligande är du välkommen att skriva till oss igen.

    Med vänliga hälsningar

    Gabriel

     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden