Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Överlåta huset på ena maken vid skilsmässa

Går det att överlåta huset på ena maken efter skilsmässa?

Rådgivarens svar

2021-06-28

Hej och tack för att du vänder dit till oss på Fråga Juristen med din fråga!

 

Bodelning vid skilsmässa

När äktenskap upphör ska en bodelning göras. I bodelningen ska makarnas egendom fördelas mellan dem, 9 kap. 1 § äktenskapsbalken. En bodelning innebär att makarna ska lägga samman sitt giftorättsgods för att sedan dela lika på värdet av det. Innan värdet av all egendom läggs samman ska värdet av de skulder som makarna eventuellt har först dras av, 11 kap. 2-3 §§ äktenskapsbalken. I bodelningen ingår allt som inte är enskild egendom, 10 kap. 1 § och 7 kap. 1 § äktenskapsbalken.

 

Att överlåta huset

Det är möjligt för makar att i bodelningen bestämma att ett hus ska tillfalla den ena maken. Det som gäller då är att den maken som får huset ska ersätta den make som inte får huset med pengar eller andra gemensamma tillgångar för att kompensera för den andel hen tidigare haft i huset. Det som ena maken då ”köper ut” sin make för kallas för skifteslikvid. Vid beräkning av skifteslikvid ska den latenta skatten dras av, det är en skatteskuld som kommer att betalas av den som i framtiden säljer egendomen. Den skatten som ska betalas för huset delas sen på två så att vardera parten betalar lika mycket.

 

Gåva

Regler om gåvor och köp av fastigheter finns i 4 kap jordabalken. Formkraven för köp av fastighet finns i 4 kap 1-3 §§ jordabalken och av 4 kap 29 § jordabalken framgår det att samma krav ska gälla vid gåva av fastighet. För att överlåtelsen ska vara giltig måste det exempelvis upprättas en skriftlig handling med uttrycklig överlåtelseförklaring och uppgift om köpeskilling om sådan finns. Handlingen ska även skrivas under av samtliga parter.

 

Din situation

Jag förutsätter utifrån din fråga att huset inte är någon av dig eller din makas enskilda egendom, och den ska därför ingå i bodelningen. I bodelningen kan ni bestämma att huset ska tillfalla dig. Det är dock efter att skulderna dras bort som du får ersätta det värde som din maka går miste om genom att hon inte får huset genom annan gemensam egendom eller pengar.

En bodelning kan vara en komplicerad process eftersom det kan röra sig om många tillgångar och skulder som ska fördelas rättvist mellan parterna. Ett råd kan vara att anlita en jurist som går igenom era tillgångar och upprättar ett förslag till bodelning samt hjälper dig att köpa ut din make ur fastigheten, det kan du få hjälp med av de duktiga juristerna på Familjens jurist. Ni kan också genom Familjens Jurists tjänst Bodelningsavtal online skriva ett bodelningsavtal till fast pris. 

Är bodelningen redan färdig kan din fru också välja att överlåta sin andel av fastigheten till dig genom gåva. Det kräver att vissa formkrav är uppfyllda, såsom att gåvobrevet är skriftligt och underskrivet. Om ni behöver hjälp att upprätta ett gåvobrev kan ni göra det till fast pris genom Familjens Jurists tjänst Gåvobrev online.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden