Sidförslag
  Kontor
   Kontakta oss
   0771-771 070
   article_img

   Bostadsrättsjuridik

   Att äga och bo i en bostadsrätt skiljer sig mycket jämfört med att hyra en bostad eller att äga en fastighet. Som ägare till en bostadsrätt äger du en viss andel i en ekonomisk förening. Föreningen är en juridisk person som i sin tur äger fastigheten och genom din andel i föreningen har du rätt att nyttja en lägenhet. Du äger alltså inte väggarna, golvet eller någon annan del av fastigheten men du har rätt att nyttja detta mot att betala en avgift till bostadsrättsföreningen för förvaltningen.

   Bostadsrättsförening

   Bostadsrättsföreningen företräds av en styrelse som tillsätts genom val vid stämman. Styrelsen sköter den löpande förvaltningen i enlighet med stämmans beslut och vad som anges i föreningens stadgar.

   Som innehavare av en bostadsrätt har du både rättigheter och skyldigheter gentemot bostadsrättsföreningen. De viktigaste är att betala avgiften, att iaktta ordning och skick samt att inte störa dina grannar. Du har heller inte rätt att hyra ut din bostadsrätt till någon annan utan godkännande från föreningen. Misskötsamhet kan leda till att bostadsrätten upphör och du blir skyldig att flytta.

   Överlåta en bostadsrätt

   Att överlåta en bostadsrätt, det vill säga att sälja eller ge som gåva, är omgärdat av regler vilket du som överlåtare eller mottagare bör sätta dig in i. Det kan vara frågor om innehållet och villkoren i köpekontrakt eller gåvobrev eller vilka villkor föreningen har för att någon ska kunna bli medlem i föreningen. Det finns även regler att ta hänsyn till vid överlåtelse genom bodelning.

   Vi kan hjälpa till

   Om du bor i bostadsrätt eller kommer att köpa en bostadsrätt kan Familjens Jurist hjälpa dig med det juridiska, att upprätta och tolka avtal samt förklara vad som gäller för just dig.

   Flyttar ihop till min bostadsrätt men använder sambos pengar till en renovering. Vad ska vi tänka på?

   Fråga

   Min sambo har sålt sitt radhus och flyttat till min bostadsrätt. Vi använder de pengar hon fått från försäljningen av radhuset till att totalrenovera lägenheten. Vi har planer på att gifta oss och skriva ett äktenskapsförord. Vi funderar på att överlåta en andel i bostadsrätten till min sambo som motsvarar kostnaden för renoveringen. Hur skall vi resonera?

   1) Se på kostnaden för renoveringen relaterat til bostadsrättens värde före renoveringen?

   2) Se på kostnaden för renoveringen relaterat till bostadsrättens värde efter renoveringen?

   I alternativ 1) måste vi väl fundera över var pengarna till renoveringen kommer ifrån och hur kostnaderna då ska fördelas mellan oss båda? Detta har väl betydelse främst för att det ska blir rättvist mellan våra respektive barn när de ärver oss?

   Svar

   För att få vara med på den värdeökning som investeringen ger är den bästa lösningen att värdet före renoveringen plus kostnaden för renoveringen i förhållande till kostnaden för renoveringen ger andelen. Om ni gifter er sker överföringen av ägandet enklast och bäst genom bodelning under bestående äktenskap.

   Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
   Magnus Ladulåsgatan 65
   Stockholm
   Stockholm
   11827
   Sweden