Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Trygga min framtid

    Sammanblandning av enskild egendom och giftorättsgods

    Hej!

    Jag och min man har varit gifta i många år. Dessvärre har vårt förhållande varit knackigt ett tag vilket har fått mig att fundera en del över framtiden. Som det ser ut nu kommer vi nog att gå isär, men vi har ännu inte ansökt om skilsmässa. Sen vi gifte oss har vi haft gemensamma bankkonton och delad ekonomi. Vi har alltid delat lika på alla kostnader och inkomster. En del av summan på ett av våra gemensamma bankkonton är ett arv jag har fått. Vad händer med mitt arv om jag och min man skiljer oss? Tacksam för svar!

    Rådgivarens svar

    2017-07-05

    Hej och tack för att du vänder dig till oss på Juridiktillalla med din frågeställning!

    Jag förstår det som att du oroar dig kring om ditt arv, tillsammans med allt det andra, också kommer ingå i en eventuell bodelning i fall av äktenskapsskillnad. För det första ska konstateras att arv inte automatiskt blir sk. enskild egendom, och därmed undantas bodelning, utan det krävs att det har gjorts till enskild genom äktenskapsförord, testamente eller liknande. Arv i sig utesluter alltså inte egendomens inkludering i bodelningen.

    Ponera att vi utgår från att den egendom som du ärvde nu var enskild egendom. I ett sådant fall ska den normalt sett inte ingå i en bodelning efter äktenskapsskillnad. Nu har du däremot skrivit att ni inte hade medlena separerade, utan att dessa sammanblandats på bankontona. Det innebär olyckligtvis att de "konverterats" att bli giftorättsgods. Det finns nämligen en gammal princip som säger att enskild egendom som sammanblandats med giftorättsgods blir besmittad av giftorätten, se NJA 1992 s. 773.

    Slutsatsen blir således att arvet ska ingå i en bodelning vid en eventuell äktenskapsskillnad. Det går ju däremot alltid att försöka upprätta ett äktenskapsförord som ändrar denna ordning om du och din partner lyckas samsas om det.

    Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Behöver ni hjälp att upprätta ett äktenskapsförord så kan vi bistå er genom att ni bokar en tid via följande länk.

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden