Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Kan man ange flera fullmaktshavare i en framtidsfullmakt?

Om jag anger två personer som framtidsfullmaktshavare, har den jag väljer i första hand ensam bestämmanderätt? Har mitt förstahandsval redovisningsplikt gentemot mitt andrahandsval? De är inte släkt.
Om mitt förstahandsval blir oförmögen att hjälpa mig, övergår då "åtagandet" till mitt andrahandsval automatiskt?

Rådgivarens svar

2020-07-20

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag redogör nedan för vilka regler som finns gällande framtidsfullmakt och avslutar med en sammanfattning baserad på din fråga. 

Regler om framtidsfullmakt

Vad som gäller angående framtidsfullmakter regleras i lagen om framtidsfullmakter. En framtidsfullmakt är en fullmakt där en person själv kan bestämma vem som ska ta hand om dennes personliga eller ekonomiska angelägenheter om personen en dag inte kan sköta det själv (1 §). Detta fungerar alltså som ett alternativ till god man eller förvaltare som utses av tingsrätten. En framtidsfullmakt kan inte avse medicinsk vård (2 §). 

Vad krävs för att en framtidsfullmakt ska träda i kraft?

Det är fullmaktshavaren, det vill säga den som fått fullmakten utfärdad till sig, som avgör när fullmakten träder i kraft och fullmaktsgivaren, det vill säga den person som utfärdat fullmakten, alltså är oförmögen att själv hantera sina angelägenheter (9 §). Detta kan vara på grund av exempelvis demens, sjukdom eller annat försvagat hälsotillstånd. 

En framtidsfullmakt behöver uppfylla vissa formkrav för att vara giltig. Den ska bland annat vara skriftlig och underskriven av två samtidigt närvarande vittnen (4 §). Det ska också framgå vem eller vilka som är fullmaktshavare, vilka angelägenheter som omfattas av fullmakten och övriga villkor (5 §). 

Vad gäller om man har flera fullmaktshavare?

En framtidsfullmakt kan ges till en eller flera fysiska personer och det ska då tydligt framgå vem eller vilka dessa är. Om en framtidsfullmakt är utställd på flera personer så måste deras inbördes förhållande beskrivas. Detta kan göras exempelvis genom att olika fullmaktshavare ges olika uppdrag genom att en person ska ta hand om de ekonomiska angelägenheterna och en annan de personliga, eller att fullmaktshavarna utses i en viss ordning. Fullmaktsgivaren kan också ange att flera fullmaktshavare endast ska få utöva uppdraget tillsammans, exempelvis avseende vissa särskilt angivna frågor. 

Om flera fullmaktshavare utses bör fullmaktsgivaren ange om de har behörighet att företräda fullmaktsgivaren var för sig, tillsammans eller i första respektive andra hand.

Fullmaktsgivaren kan också i framtidsfullmakten utse någon som ska granska fullmaktshavaren och om granskaren begär det ska då fullmaktshavaren lämna redovisning för sitt uppdrag (23 §).

Avslutande sammanfattning

Du kan själv bestämma hur du vill att bestämmanderätten ska regleras mellan fullmaktshavarna i din framtidsfullmakt. Det är då viktigt att du anger detta i fullmakten. Exempelvis kan du skriva att en viss person ska vara fullmaktshavare och endast om denne inte kan eller vill fullgöra uppdraget så övergår förordnandet till en annan utsedd person. Ett annat alternativ är att fördela olika uppdrag på olika fullmaktshavare. Du kan själva också bestämma om du vill att en viss person ska granska fullmaktshavaren.

För att en framtidsfullmakt ska vara giltig är det viktigt att den uppfyller vissa krav, både till innehåll och form. Det är därför en god idé att ta hjälp av en jurist. Hos Familjens Jurist kan du läsa mer om framtidsfullmakt. Du kan välja om du vill ha hjälp av en jurist på telefon eller fysiskt möte alternativt använda tjänsten framtidsfullmakt online. Jag hoppas att du har fått svar på dina funderingar!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden