För att skriva en framtidsfullmakt (Enligt lag 2017:310) vad är det som gäller?
Kan vi upprätta en sådan själva med bevittning av våra grannar eller måste vi anlita ej Jurist.
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Framtidsfullmakt
Lagen (2017:310) om framtidsfullmakter trädde i kraft den 1 juli 2017 och gjorde därmed upprättandet av framtidsfullmakter möjligt. Alla hänvisningar till bestämmelser och regler i mitt svar sker till den lagen.
En framtidsfullmakt är en fullmakt som ges till annan för att företräda denna vid fysisk eller psykisk sjukdom, försvagat hälsotillstånd eller annat liknande förhållande som är varaktigt och som innebär att personen inte längre på egen hand kan sköta om angelägenheterna som fullmakten avser, se 1 §. Vad detta innebär i praktiken är en möjlighet för dig att själv besluta om vem som ska ha ansvar om dina personliga och ekonomiska angelägenheter när du förlorar sin beslutandeförmåga. Exempel på angelägenheter som fullmakten kan omfatta är t.ex. att sälja bostaden, betala räkningar, avsluta bankkonton m.m. Fullmakten blir giltig när du i framtiden inte kan ha hand om de angelägenheter fullmakten avser och det är fullmaktshavaren som bestämmer vilken tidpunkt ditt hälsotillstånd är sådant att fullmakten ska träda i kraft, se 9 §.
Formkrav för framtidsfullmakter
För att framtidsfullmakten ska bli giltig i framtiden är det viktigt att alla dess formkrav är uppfyllda. Formkraven är följande:
När det gäller vittneskravet så finns det lite regler angående vilka som får bevittna fullmakten, dessa bestämmelser är, precis som de övriga formkraven, väldigt lika formkraven för testamenten. Vittnena ska vara opartiska och närvarande samtidigt. Vem får då vara vittne? Den som fullmakten ska ges till får inte vara vittne. Inte heller den som är under femton år eller på grund av psykisk störning saknar insikt om vilken betydelse bevittningen har, får vara vittne. Fullmaktsgivarens make, sambo, person i rätt upp- eller nedstigande släktskap, svåger eller syskon får inte heller vara vittne.
Båda vittnena ska känna till att det som de bevittnar är en framtidsfullmakt, men det är inget krav på att de behöver känna till innehållet. Det som bevittnas är helt enkelt fullmaktsgivarens namnteckning och att denne är kapabel till att upprätta en framtidsfullmakt.
Sammanfattning
För att en framtidsfullmakt ska vara juridiskt giltig krävs det att formkraven ovan är uppfyllda. När det gäller bevittningen så är det okej att era grannar är vittnen, så länge de uppfyller kraven som jag beskrivit ovan. Ni behöver inte anlita en jurist för att upprätta en framtidsfullmakt utan det går alldeles utmärkt att göra det själva så länge ni är noga med att uppfylla alla formkrav. Om ni skulle känna att ni vill ha hjälp med upprättandet av fullmakten så hjälper vi er gärna med det om ni bokar en tid med någon av våra jurister, det gör ni enklast via vårt webbformulär som ni hittar här.
Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Lycka till!
Vänligen,
Emma Andersson
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.