Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Framtidsfullmakt för särkullbarn

Hej. Hur skriver man en framtidsfullmakt när man har särkullbarn?

Rådgivarens svar

2019-10-22

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Allmänt om framtidsfullmakt
Vill man någon ska ha rätt att i framtiden ansvara för ens personliga och ekonomiska intressen, detta regleras i lagen om framtidsfullmakter. En framtidsfullmakt blir giltig när en fullmaktsgivare på grund av sjukdom, psykisk störning eller liknande förhållande är ur stånd att ta tillvara sin rätt (se 1 § och 9 §). Den kan beröra både personliga och ekonomiska angelägenheter, dock inte frågor som rör hälso- och sjukvård eller frågor av utpräglad personlig karaktär, dvs. ingå äktenskap, bekräfta faderskap, upprätta testamente eller liknande (se 2 §). Syftet med framtidsfullmakter är att man ska utse en person själv, och inte bli tilldelad en god man eller förvaltare.

Formkrav
Det finns vissa krav som ska uppfyllas för att fullmakten ska vara giltig. Fullmaktsgivaren måste ha fyllt 18 år och ha förmåga att upprätta en framtidsfullmakt, det vill säga att man måste utfärda den innan man blir för sjuk (se 3 §). Fullmakten ska vara skriftlig och den ska bevittnas av två samtidigt närvarande vittnen (se 4 §). Av fullmakten ska det även framgå att det är en framtidsfullmakt, vem som är fullmaktshavare, vilka angelägenheter den omfattar och vilka övriga villkor som gäller (se 5 §).

Vem kan bli fullmaktshavare?
Det finns inga begränsningar om vem fullmaktsgivaren får välja som fullmaktshavare, en framtidsfullmakt kan även avse flera människor. Fullmaktshavaren har dock inte rätt att företräda fullmaktsgivaren i en fråga där fullmaktshavaren själv, fullmaktshavarens make eller sambo, fullmaktshavarens barn eller någon som fullmaktshavaren företräder är motpart eller av någon annan anledning kan ha motstridiga intressen (se 17 §). I en sådan situation ska överförmyndaren på fullmaktshavarens begäran utse en god man som företrädare i frågan istället.

Sammanfattning och rådgivning
Det finns ingen begränsning som säger att du inte får välja att till exempel att ditt särkullbarn ska företräda dig via en framtidsfullmakt. Det som man måste tänka på är att formkraven ska vara uppfyllda och att fullmaktshavaren inte kan företräda fullmaktsgivaren i vissa frågor när närstående är inblandade.

För att få till en fullmakt som är tydlig och omfattar det du önskar kan det vara till god hjälp att anlita en jurist. Hos Familjens Jurist kan ni få hjälp att upprätta en giltig framtidsfullmakt online, via telefon eller genom att boka ett personligt möte.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Om du har några ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.