Min faster är 60 år och har lite ekonomiska problem. Hon har varit gift i 20 år med sin man utan något gemensamt barn. Hennes man har en son och min faster har en dotter, båda sedan tidigare äktenskap. Mannen har tydligen gått i borgen för sin son vid ett nystartat företag som nu har gått i konkurs. Förra veckan fick vi höra att banken begär att hennes man ska betala sitt borgensåtagande om 400 000kr. Nu blir jag orolig om hur detta ska påverka min faster. Hon och hennes man bor i en bostadsrättslägenhet som de äger med lika stora delar. Bostadsrätten är värd 4 Mkr och är belånad för ca 1 Mkr. De har en boendekostnad om 8000 kr i månaden, räntor och amorteringar inräknat.
Mannen äger tillsammans med sin syster en fritidsfastighet värd ungefär 1 Mkr som de fick i gåva av sina föräldrar. Fritidsfastigheten är obelånad. Gåvobrevet innehåller en föreskrift att fastigheten varken får säljas eller belånas så länge någon av föräldrarna är i livet. Deras far är avliden men
deras mor lever fortfarande.
Min faster och Mattias har varsin bil värda ca 100 000 kr styck eftersom att båda reser mycket i tjänsterna de har. Båda har bra inkomster, ca 50 000 kr var i månaden före skatt.
Ursäkta om det är för mycket men min undran är om hur detta påverkar min faster som har haft det tufft på sistone och jag har alltid varit en hjälpande hand för henne. Innan vi går till domstol och begär hjälp vill jag kolla med Er om Ni har svar för dessa frågor:
1. Kan bostadsrätten utmätas trots att min faster äger hälften av den? Om den går att utmäta, vad händer i så fall efter utmätningen? Ska pengarna fördelas rättvist eller ska endast mannen gå miste om sin andel?
2. Kan fritidsfastigheten utmätas trots att min fasters mans syster äger hälften av den?
3. Kan någon av eller båda bilarna utmätas trots att båda parterna behöver ha varsin bil för att kunna arbeta?
4. Kan Kronofogdemyndigheten göra utmätning av min fasters och/eller hennes mans lön?
Hej och tack för att du vänder dit till oss på Fråga Juristen med din fråga!
Kan en gemensam bostadsrätt utmätas?
Regler om utmätning och när egendom får utmätas regleras främst i utsökningsbalken. Enligt bestämmelserna får lös egendom utmätas, om det framgår att egendomen tillhör gäldenären (den betalningsskyldige) eller om hen ska anses vara ägare till den (4 kap. 17 § utsökningsbalken). En bostadsrätt räknas som lös egendom.
Gäldenären anses vara ägare till lös egendom han har i sin besittning, om det inte framgår att egendomen tillhör någon annan (4 kap. 18 § första stycket utsökningsbalken). Om gäldenären är gift och makarna har lös egendom tillsammans, anses gäldenären som ägare till egendomen, om det inte görs sannolikt att makarna är samägare till egendomen enligt samäganderättslagen (4 kap. 19 § utsökningsbalken). Dock kan även samägd egendom utmätas, innebärande att en gemensamt ägd bostadsrätt kan utmätas och säljas. Maken har i sådana fall rätt att få summan som motsvarar hens andel i bostadsrätten (jfr 8 kap. 8 § utsökningsbalken).
Kan en bil som används till arbete utmätas?
Bilar är också lös egendom och omfattas därför av samma regel som bostadsrätten i 4 kap. 17 § utsökningsbalken. Alltså en bil utmätas om det framgår att den tillhör gäldenären. En bil som inte tillhör en gäldenär får inte utmätas för gäldenärens skulder.
Vid utmätning kan normalt viss egendom undantas, bl.a. egendom som hör till gäldenärens så kallade beneficium. Till beneficium hör bland annat föremål som tjänar uteslutande till gäldenären eller dess familjs personliga bruk och utrustning som är nödvändig för hemmet eller förvärvsverksamhet (5 kap. 1 § punkt 1–3, och 5 kap. 2 § första stycket utsökningsbalken). En bil kan undantas om gäldenären behöver den i sitt jobb eller för att ta sig till jobbet. Behov av bil för resor till arbete eller liknande har dock inte enligt rättspraxis kunnat motivera att bil ska anses som beneficium när kollektivtrafik finns tillgänglig.
Även om bilen skulle anses höra till beneficium så kan det dock föreligga att den har ett alltför högt värde för att kunna undantas. Om bilen är värd så mycket att gäldenären ändå kan erhålla ett skäligt belopp ur köpeskillingen efter försäljningen så att hen kan köpa eller hyra en billigare ersättningsbil, kan den ändå utmätas (5 kap. 4 § utsökningsbalken).
Kan en fastighet undantas från utmätning?
Fast egendom får utmätas om det framgår att egendomen tillhör gäldenären. Det finns en presumtion att egendomen tillhör gäldenären om denne har lagfart på fastigheten. I sådana fall får utmätning ske om det inte framgår att egendomen tillhör annan, se 4 kap 24 § utsökningsbalken.
I vissa fall finns det möjlighet att freda egendom från utmätning genom särskild föreskrift vid gåva eller genom testamente. Egendom som enligt föreskrift vid gåva eller testamente inte får överlåtas får heller ej utmätas (jfr 5 kap. 5 § utsökningsbalken). Det stadgade innebär att om ett gåvobrev eller ett testamente innehåller ett villkor om överlåtelseförbud innebär det att egendomen inte kan utmätas.
Kan lön utmätas?
Utmätning av lön regleras i 7 kap. utsökningsbalken. Om en gäldenär inte kan betala sina skulder kan Kronofogden utmäta hens lön. Det innebär att en del av hens lön används för att betala hens skulder. För att klara sin försörjning är hen alltid garanterad att behålla ett visst belopp, som kallas förbehållsbelopp. Det består av gäldenärens boendekostnad samt ett normalbelopp som ska täcka allmänna levnadskostnader. Gäldenären kan även få tillägg för barnomsorg, arbetsresor med mera. En löneutmätning kan pågå så länge skulden finns kvar och gäldenären har inkomster som går att utmäta. En makes lön får däremot inte utmätas för en gäldenärs skulder.
Din situation och mitt råd
I ert fall torde det gå att göra det sannolikt att din faster och hennes man är samägare till bostadsrätten (om de båda står på den och har köpt den gemensamt). Dock kan även samägd egendom utmätas, innebärande att deras gemensamt ägda bostadsrätt kan utmätas och säljas. Din faster har i sådana fall rätt att få summan som motsvarar hennes andel i bostadsrätten. Äger de halva bostadsrätten var och den utmäts, innebär det att hälften av försäljningssumman kommer att gå till att betala makens skulder, hälften kommer att tillfalla din faster.
Om din fasters man skulle skänka sin halva av bostadsrätten till din faster så hon äger hela kan den i ett första skede inte utmätas. Enligt vad som redogjorts för ovan får inte lös egendom utmätas om det framgår att egendomen tillhör någon annan. Om han skänker bort bostadsrätten kommer den att tillhöra din faster och kan därav med utsökningsbalkens regler inte utmätas. Vill din fasters man skriva ett gåvobrev kan han göra det till fast pris hos Familjens Jurist.
Angående fritidsfastigheten förstår jag det som att det råder ett överlåtelseförbud, eftersom din fasters man eller hans syster inte får sälja eller belåna fastigheten förrän ingen av föräldrarna är i livet (vilket en av dem fortfarande är). Det innebär då att fastigheten inte heller kan bli föremål för utmätning.
Din fasters bil får inte utmätas för hennes mans skulder om det är din faster som äger den och inte heller får hennes lön utmätas för hans skulder. Hans bil kan dock eventuellt komma att utmätas om han har tillgång till kommunaltrafik, likaså kan hans lön komma att utmätas.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.