Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Upphovsrätt till efternamn

Hej!

Jag har en fråga angående byte till nybildat efternamn. På skatteverkets sida listas en rad punkter, men finner dem inte helt enkla att tyda. Enligt en punkt står följande: "Efternamnet kan inte förväxlas med något som finns i ett litterärt eller konstnärligt verk och som kränker någon annans upphovsrätt till verket."
Avser det svenska verk, europeiska eller hela världen? Mitt önskade namn är inte ett författarnamn eller annan upphovs man, men förekommer på en fiktiv person i ett litterärt verk av författare utanför EU.

Tacksam för svar!

Rådgivarens svar

2018-05-27

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Nybildning av namn samt upphovsrätt till litterärt eller konstnärligt verk 

I lag om personnamn finns bestämmelser om förvärv och ändring av personnamn. Med personnamn avses i 1 § i lagen om personnamn efternamn, förnamn och gårdsnamn. I 13 § lagen om personnamn regleras situationen att en person vill byta sitt efternamn till ett nybildat efternamn. Med ett nybildat efternamn så avses ett namn som inte tidigare har använts som efternamn. Detta namn kan vara ett nykonstruerat efter eller ord och ordbildningar som redan finns men som är nybildat i den meningen att de inte tidigare har förekommit som efternamn.

I 15 § 7 p. lagen om personnamn regleras just den förutsättningen som du nämner, nämligen; att en person får endast byta till ett efternamn som inte kan förväxlas med något som finns i ett litterärt eller konstnärligt verk och som kränker annans upphovsrätt till verket. Bestämmelsen ger skydd för särskilt skapade namn på personer och orter i litterära verk under förutsättning att namnet har en sådan s.k. verkshöjd att det uppfyller kraven för att få upphovsrättsligt skydd enligt 1 § lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk (upphovsrättslagen). Med verkshöjd avses att ett verk ska vara unikt för att kunna skyddas såsom ett litterärt eller konstnärligt verk. Verket ska vara ett resultat av en intellektuell skapande verksamhet som har en sådan individuell särprägel att två personer, oberoende av varandra, inte skulle kunna skapa exakt samma sak. Grundförutsättningen för att ett namn, i detta fall, ska erhålla skydd är att namnet är självständigt och originellt. Namnet ska vara ett resultat av upphovsmannens individuella och skapande insats. Exakt hur högt kravet ställs för att ett verk ska anses ha upphovsrätt är svårt att säga på förhand eftersom en bedömning alltid måste göras i varje enskilt fall. Korta sammansättningar av ord kan vara skyddade om de är tillräckligt originella. Om namnet uppnår kraven för verkshöjd tillkommer upphovsrätten till verket upphovsmannen, dvs. den som har skapat verket. Skyddet uppstår automatiskt för upphovsmannens verk.

I 60 § upphovsrättslagen anges att bestämmelserna om upphovsrätt b.la. tillämpas på:

1. verk av den som är svensk medborgare eller har sin vistelseort i Sverige

2. verk som först utgivits i Sverige eller samtidigt i Sverige och utom riket.

I punkten 2 avses samtidigt utgivning om verket har utgivits i Sverige inom trettio dagar efter utgivning utomlands.

Inom EU har upphovsrätten varit föremål för harmonisering, vilket innebär att reglerna har reglerats och utformats för att bli mer lika inom hela EU.

I 62 § upphovsrättslagen anges att regeringen får, under vissa förutsättningar, meddela föreskrifter om upphovsrättslagens tillämpning med avseende på andra länder. Detta innebär att det kan förekomma internationella avtal, konventioner eller förordningar med andra länder som reglerar frågor om upphovsrätt. De föreskrifter som regeringen får meddela finns i internationella upphovsrättsförordningen. Förordningen innehåller regler om Sveriges tillträde till vissa internationella konventioner som reglerar upphovsrätt. Sådana konventioner kräver generellt att de länder som har biträtt konventionen erkänner upphovsrätt för verk skapade i andra länder vilka också har anslutit sig till regelverket. Huvudregeln är enligt de flesta konventionerna att skyddet ska motsvara det skydd som landets egna upphovsmän har.

Under förutsättning att upphovsmannen eller upphovsmannens verk har en anknytning till Sverige eller till en stat som är ansluten till en av de internationella konventioner som reglerar upphovsrätt kan det namn du önskar vara skyddat av upphovsrätt. Frågan beror dock på vilka andra stater än Sverige som är anslutna till de konventioner som reglerar upphovsrätten samt vilken eller vilka stater som upphovsmannen samt upphovsmannens verk har en anknytning till, såsom exv. att upphovsmannen är medborgare i en stat eller att verket är utgivet i en stat.

Jag hoppas att detta gav dig lite mer klarhet angående din fråga!

Är ni i behov av ytterligare hjälp är ni varmt välkommen att kontakta någon av våra juristerFamiljens Jurist.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.