Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Upphittat katt

Hej, det kom en katt till oss i en veckas tid, så jag fick tag i ägaren och berättade att katten är här och hon sa att hon skulle titta efter den samma dag och sa att den antagligen runt för att hon har en annan katt som är elak mot katten som är här , det är många som skrivit till henne och hon skyller alltid på att hon jobbar och att hon har barn så därför kan hon inte kolla efter katten, den har varit borta 3 månader och hon bor någon gata bort.
Nu har katten varit hos mig i över 2 månader varje dag , den både sover här och får mat och vatten, samt att jag har gett katten medicin osv och har gått upp i vikt då den va väldigt smal innan, kan ägaren kräva tillbaka katten efter denhär tiden? Även om vi kan bevisa att vi faktiskt har skrivit till henne och att hon skiter i den? Kan hon anmäla mig för att ha tagit katten? Mvh

Rådgivarens svar

2018-07-18

Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen. Här kommer ett svar på din fråga.

Allmänt om husdjur

Enligt svensk rätt är en katt egendom. Om en katt t.ex. skulle bli bortförd är det alltså en fråga om stöld av egendom.

Regler om upphittade djur

Utöver att en katt ses som egendom räknas även katter som hittegods enligt Hittegodslagen. Av hittegodslagen § 1 följer en plikt att anmäla hittegodset till polisen, men om man vet vem ägaren är kan man istället anmäla fyndet till denne. Enligt hittegodslagen § 2 får man överlämna fyndet till polisen för förvar om man vill.

I hittegodslagen § 3 står det att ägaren har rätt att återta hittegodset om han eller hon betalar Polismyndighetens och upphittarens skäliga kostnader i anledning av fyndet och skälig hittelön. Det betyder alltså att man inte kan kräva tillbaka det upphittade hur som helst, utan det förutsätter att man ersätter upphittaren eller Polismyndigheten på något sätt.

Vidare står det i hittegodsslagen § 4 att om ägaren till hittegods inte blir känd inom tre månader från det att fyndet anmäldes till Polismyndigheten, tillfaller godset upphittaren. Detsamma gäller om ägaren inte hämtar ut godset inom en månad från det att han eller hon underrättats om fyndet av Polismyndigheten, eller om ägaren i annat fall kan anses ha avstått sin rätt till godset. Upphittaren är dock skyldig att betala Polismyndighetens kostnader i anledning av fyndet.

Paragrafen ger uttryck för de situationer som ger upphittaren rätt att behålla fyndet.

Tillämpning i ditt fall

Inledningsvis rekommenderar jag att du kontaktar polisen och anmäler katten som hittegods och jag rekommenderar även att du överlämnar katten till polisen för förvar.

Anledningen till att jag rekommenderar detta är för att du inte ska kunna bli anmäld för stöld eller egenmäktigt förfarande, alternativt brott mot hittegodslagen. Det är svårt att avgöra huruvida du har begått dessa brott, eftersom det förutsätter att du inte har ägarens samtycke, alltså att ägaren tillåter att du har katten hemma hos dig. Av din besrkivning verkar det som att ägaren inte har invänt mot att katten vistas hos dig och att du ser efter kattens behov.

När katten sedan är överlämnad till polisen blir situationen en annan eftersom då förutsätter det att ägaren hämtar katten inom en månad från det att hen blivit kontaktad av polisen. Eftersom du vet vem ägaren är så är det tidsfristen på en månad som kommer bli relevant. Efter den tiden blir det upp till dig om du vill behålla katten, men då måste du betala polisens kostnader i anledning av fyndet.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Om du har fler funderingar får du självklart skicka in fler frågor till Fråga Juristen.

Med vänliga hälsningar,
Gabriel Axelsson

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden