Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Övrigt/annat

    Smitning från parkeringsskada

    Hej! Jag har blivit anklagad av parkerings smittning. Jag kände inte av någon skada med ett vittne ska tydligen ha sett det. Vittnet beskrev en person vars utseeende inte matchar mitt och hans historia har ändrats. Ägaren till bilen väntade 5 dagar innan han kontaktade mig och skickade bild på en gammal garage skada på min bil (har flera vittnen). Ägaren vill inte visa bilder på skadorna på hans bil. Jag har prövotid, vad kan jag göra för att bevisa att jag är oskyldig? (Det fanns inga kameror på plats)

    Rådgivarens svar

    2019-02-10

    Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer ett svar avseende smitning från parkeringsskada. Din fråga regleras i lag om straff för vissa trafikbrott.

    Vad gäller?
    Med smitning från parkeringsskada avses att en parkerad bil har blivit påkörd av en annan som sedan lämnat platsen utan att ge sig till känna. För att skador på en bil ska anses vara parkeringsskador krävs vanligen att vissa kriterier uppfylls (från försäkringsbolagens hemsidor):

    1. Skadans utseende ska tyda på att det är ett annat fordon som kört på bilen.
    2. Personen som äger bilen ska kunna beskriva var den stod parkerad, tidpunkten och hur bilen var parkerad.
    3. Ett vittne behöver ha sett bilen bli påkörd av en annan bil exempelvis alternativt ett vittne som kan intyga att bilen var oskadad när den parkerades etc.
    4. Personen måste polisanmäla händelsen genom att ringa.

    Du beskriver att ett vittne har sett din bil skada en parkerad bil. Det innebär att punkten 3 är uppfylld. Att vittnet beskriver en person vars utseende inte matchar ditt och att personens berättelse förändrats är sådant som talar till din fördel. Detta gör personen mindre trovärdig och dennes berättelse mindre tillförlitlig.

    För att du skulle dömas för ett brott med anledning av smitningen (5 § lag om straff för vissa trafikbrott) krävs dock uppsåt. Det krävs alltså att det kan visas att du kände till eller varit likgiltig i förhållande till att du orsakat skadan. Det är också åklagaren som ska bevisa att du gjort dig skyldig till brottet och att du haft uppsåt i förhållande till ditt handlande. Du behöver sålunda inte bevisa att du är oskyldig, utan åklagaren ska bevisa att du är skyldig. För att kunna tala om någon trafikolycka i paragrafens mening torde krävas att någon form av skada skett. Kraven är relativt lågt ställda och en parkeringsskada lär därmed falla in under denna bestämmelse.

    Hur kan du gå vidare?
    Min bedömning är att det blir svårt att döma dig för något brott med anledning av den påstådda skadan. Du saknar uppsåt i förhållande till skadan, vittnets berättelse verkar mindre tillförlitlig, några skador på personens bil vill denne inte visa och skadan på din bil är gammal och du skriver att du har flera vittnen som kan intyga detta. För tydlighetens skull kan du klargöra att du varken sett, märkt eller känt att du skadat någon annan bil och alltså varit helt ovetande om den påstådda skadan samt att du kört på ett försiktigt och aktsamt sätt. Att det inte finns någon skada på din bil i förhållande till den påstådda olyckan är också till din fördel. Att du har vittnen som kan intyga att skadan på din bil är gammal är en fördel.

    Jag hoppas att du fått svar på din fråga. Är du i ytterligare behov av hjälp föreslår jag att du tar kontakt och bokar tid med en av våra erfarna jurister här. Familjens Jurist erbjuder flertalet tjänster som kan anpassas efter vad just du behöver. Du är alltid välkommen att ställa en ny fråga till oss här på Fråga Juristen. Lycka till!

    Med vänliga hälsningar,
    Therese

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden