Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Sekretess efter nedlagd förundersökning?

Vem kan jag kontakta för att be om att förhören med mig ska vara sekretessbelagda, om det ens är möjligt? Jag trodde att förundersökningen endast blir offentlig om åtal väcks men tydligen blir den offentlig även om den läggs ner. Jag har lämnat uppgifter till poliser som inte kan komma ut då den misstänkte för brottet väntar på att kunna hämta ut förundersökningen för att se vad jag sagt i mitt förhör. Jag är nu livrädd att andra ska kunna ta del av mina uppgifter, kände mig lite trygg med att förundersökningen skulle förbli sekretessbelagd om den lades ner men tydligen blir den inte det... det handlar om ett grovt brott.

Rådgivarens svar

2018-07-17

Hej! Tack för att du hör av dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

Offentlighetsprincipen
Offentlighetsprincipen är en stark princip inom svensk rätt som gör att allmänna handlingar enligt huvudregeln ska vara offentliga. Handlingar som förvaras upprättats hos myndigheter i Sverige är allmänna handlingar. Dessa handlingar kan vara sekretessbelagda eller offentliga. Sekretess innebär ett förbud att röja en uppgift, vare sig det sker muntligen, genom utlämnande av en allmän handling eller på något annat sätt. Att en uppgift är sekretessbelagd innebär att sekretess gäller i ett enskilt fall. Offentlighet och sekretess regleras i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400, OSL).

Förundersökningssekretess
Under en förundersökning råder förundersökningssekretess, enligt 18 kap. 1 § OSL. Denna bestämmelse har i praxis (dvs. domstolsbeslut) inte bedömts vara tillämpligt då förundersökningen har lagts ner. Sekretess kan dock gälla om det bedöms att förundersökningen kan komma att återupptas.

Partsinsyn
Oavsett om sekretess föreligger finns det bestämmelser om partsinsyn i 10 kap. 3 § OSL som kan bryta sekretessen. Som målsägande anses du, märkligt nog, inte vara part i ärendet. Den misstänkte anses däremot vara part i målet och kan därför oavsett sekretess i vissa fall ha insyn i ärendet.

Fortsättningsvis framgår av 35 kap. 1 § p. 1 OSL att sekretess gäller för uppgift om enskilds personliga […] förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till honom eller henne lider skada eller men och uppgiften förekommer i utredning enligt bestämmelserna om förundersökning i brottmål. Enligt denna bestämmelse är huvudregeln att det föreligger sekretess. Som regel skyddas dock inte namn, om det inte rör minderåriga.

Handlingsplan
Sammanfattningsvis råder det en stark princip om offentlighet av allmänna handlingar i Sverige. En nedlagd förundersökning utgör en allmän handling. Denna kan dock vara sekretessbelagd eller så kan vissa uppgifter i den vara sekretessbelagda, en prövning sker i det enskilda fallet. Jag rekommenderar dig därför att kontakta den polisstation hos vilken du upprättade anmälan och fråga dem vad som gäller för just den förundersökningen. Det varierar från fall till fall huruvida en allmän handling är sekretessbelagd eller ej beroende vad för uppgifter som den innehåller. Hoppas att du känner att du har fått vägledning i din fråga och att allt löser sig till det bästa.

Vänliga hälsningar,
Beatrice

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden