Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Övrigt/annat

    Personligt betalningsansvar för medlemmar i en ekonomisk förening

    Vilka möjliga associationsformer finns för en sångkör där en del av inkomsterna från sånguppträdanden delas ut till medlemmarna?

    Kan medlemmarna bli personligt betalningsansvariga?

    Rådgivarens svar

    2018-12-13

    Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller i din situation.

    Att välja associationsform

    Till att börja med kan konstateras att kören inte kan vara en ideell förening, eftersom att den genom ekonomisk verksamhet (betalda framträdanden) främjar medlemmarnas ekonomiska intressen (ersättning för medverkan under framträdanden). Valet står således mellan en ekonomisk förening eller någon av bolagsformerna. Eftersom att din andra fråga handlar om personligt betalningsansvar (vilket jag utgår från att ni vill undvika) så rekommenderar jag inte att kören bildar ett handelsbolag, eftersom att medlemmarna i ett handelsbolag är solidariskt betalningsansvariga för bolagets skulder. Valet står således mellan aktiebolag och ekonomisk förening.

    Reglerna om aktiebolag finns i aktiebolagslagen och reglerna om ekonomiska föreningar finns i lagen om ekonomiska föreningar. I båda formerna kan medlemmarna endast förlora sina insatser i bolaget/föreningen. Det finns således inget personligt betalningsansvar i någon av associationsformerna. Personligen hade jag skapat en ekonomisk förening, framför allt för att ni då slipper att lägga in de 50 000 kronor som ett aktiebolag kräver som aktiekapital. Men det beror också på hur omfattande er verksamhet är (om det är en betald hobby eller ett heltidsyrke). Det krävs inte heller samma slags redovisning för en ekonomisk förening och den behöver inte ges in till Bolagsverket.

    Personligt betalningsansvar och skadestånd

    Som sagt så "skyddar" både en ekonomisk förening och ett aktiebolag sina medlemmar/aktieägare från personligt betalningsansvar. Medlemmarna/aktieägarna är dock i båda fallen skadeståndsskyldiga ifall de uppsåtligen eller av grov oaktsamhet (sammanfattningsvis och grovt förenklat: medvetet) skadar föreningen/bolaget, medlemmarna/aktieägarna eller annan genom att bryta mot associationernas respektive lag (se ovan), årsredovisningslagen eller stadgarna/bolagsordningen. Men det aktualiseras alltså endast om man medvetet skadar föreningen/bolaget.

    Jag hoppas att det var svar på dina frågor. Om jag har varit otydligt, missat något, eller om du undrar någonting annat, så är du välkommen att ställa en ny fråga. I övrigt önskar jag er lycka till med er verksamhet.

    Med vänlig hälsning,
    Helmer

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden