Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Övrigt/annat

    Onödig och störande körning i villaområde

    Hej!
    Vad gäller för mopedåkning på villagata i tätbebyggt område?

    Vi har tonåringar (grannar) som övningskör (innan de har åldern inne för att ta körkort), leker och buskör under alla dygnets timmar utanför vårt
    hus eftersom deras vårdnadshavare accepterar det.
    Mopederna har inga ljuddämpare och är trimmade, så att de uppskattningsvis går att köra 70-80 /km.
    Det är både terror och en fara för boende och övriga trafikanter på gatan.

    Jag har pratat både med tonåringarna och vårdnadshavarna, utan resultat.
    Vad har jag för rättsliga möjligheter att stoppa detta?

    Rådgivarens svar

    2020-08-13

    Hej och tack för att du vänder dig till Jurik Till Alla med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som kan gälla i ditt fall.

    Störande trafik i bostadsområde

    Vid bostadsbebyggelse får onödig och störande körning, så kallad okynneskörning, med ett motordrivet fordon inte äga rum vid bostadsbebyggelse. Föraren av ett sådant fordon ska i övrigt anpassa färdväg, hastighet och färdsätt så att andra inte störs i onödan (4 kap. 8 § trafikförordningen, TFO). Vad som ses som okynneskörning beror på hur grov störningen är och när den sker. Nattetid ska man visa som mest hänsyn, därefter följt av kvälls- eller söndagstid. Grova störningar, t.ex. av provokativ natur, kan medföra ansvar även om de sker dagtid. Påföljden för störande och onödig körning är böter (14 kap. 3 § 1 p. c TFO).

    De trimmade mopederna

    Att köra en trimmad moped brukar ses som olovlig körning (3 § trafikbrottslagen), vilket kan medföra böter. Den som är förälder och medvetet låter sitt barn köra en trimmad moped kan dömas till böter eller få körkortet återkallat för tillåtande av olovlig körning (3 § trafikbrottslagen och 5 kap. 3 § 6 p. körkortslagen). 

    Sammanfattning och råd

    Det kan i det här fallet eventuellt röra sig om onödig och störande körning, särskilt om den sker kvälls- och nattetid och i stor omfattning. Du kan försöka prata med vårdnadshavarna igen om detta, annars är det förmodligen bäst att ta kontakt med polisen. Angående att mopederna är trimmade är det nog även där bäst att först prata med föräldrarna igen och sedan överväga kontakt med polisen. 

    Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om du undrar över något mer kan du alltid ta kontakt med Fråga Juristen igen.

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden