Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Nedlagd förundersökning - Sekretess?

Fortsätter en förundersökningen att vara sekretessbelagd även efter att den har lagts ned eller kan vem som helst ta del av vad t ex vittnen sagt i sina förhör? Jag har lämnat uppgifter som jag inte vill ska komma ut för min egen säkerhet.

Rådgivarens svar

2018-07-06

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Frågor om sekretess regleras i offentlighets- och sekretesslagen.

Offentlig handling
I Sverige råder offentlighetsprincipen. Den innebär att alla medborgare har rätt att ta del av så kallade allmänna handlingar. Ett förundersökningsprotokoll är en sådan handling och ska därför enligt huvudregeln kunna begäras ut med stöd av offentlighetsprincipen. Detta förutsatt att uppgifterna inte är belagda med sekretess, vilket avgörs i varje enskilt fall när någon begär ut en allmän handling (så kallad sekretessprövning).

Sekretess till skydd för intresset att bekämpa brott
Enligt 18 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen gäller sekretess för uppgifter som hör till en förundersökning i brottmål om röjandet av uppgifterna skadar eller motverkar den brottsbekämpande verksamheten. Som regel är därför uppgifter relaterade till förundersökningen sekretessbelagda under förundersökningens gång.

Efter att förundersökningen läggs ner finns normalt inte längre någon fara för att den brottsbekämpande verksamheten skadas av att uppgifternas röjs om inte uppgifterna är av generell betydelse för polisens brottsutredande arbete. Risken är därför att förundersökningsprotokollet inte längre omfattas av sekretess på denna grund. Sekretess kan dock undantagsvis fortsätta gälla om det bedöms att förundersökningen kan komma att återupptas och att utlämnande av uppgiften skulle försvåra rättsprocessen.

Sekretess till skydd för enskild
I första punkten i 35 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen uppställs skydd för de uppgifter om enskildas personliga och ekonomiska förhållanden som förekommer i förundersökningen. Bestämmelsen har ett så kallat omvänt skaderekvisit, vilket innebär att sekretess presumeras råda om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till denne lider skada eller men.

Med personliga och ekonomiska förhållanden avses alla uppgifter som kan hänföras till den enskilde, såsom hälsotillstånd, adress och ekonomi. Sådana uppgifter ska alltså normalt stoppas från att lämnas ut, om det inte står klart att utlämnandet av dem inte skulle orsaka personen i fråga skada eller men.

Den misstänktes rätt till insyn
En brottsmisstänkt har en långtgående rätt till insyn i de omständigheter som ligger till grund för anklagelserna. I 35 kap. 2 § offentlighets- och sekretesslagen uppställs därför en lägre sekretessnivå för uppgifter i en anmälan eller utsaga som förekommer i en förundersökning. Här gäller inte längre det omvända skaderekvisitet, utan offentlighet presumeras gälla.

Den tidigare brottsmisstänkte kan därför begära ut uppgifter om ett vittnesförhör om det inte kan antas att fara uppkommer för att vittnet utsätts för våld eller lider annat allvarligt men om uppgiften röjs.

Sammanfattning
Sammanfattningsvis kan konstateras att en förundersökning inte nödvändigtvis är fortsatt sekretessbelagd efter att den har lagts ner. En brottsanklagad person har rätt att få veta vilka omständigheter som ligger till grund för anklagelserna och kan därför komma att begära ut förundersökningsprotokollet. De uppgifter som du har lämnat i vittnesförhör kan dock komma att skyddas av sekretess om sekretessprövningen visar att du eller någon närstående till dig riskerar att fara illa av att uppgifterna kommer ut.

Jag hoppas att du fick svar på dina funderingar! Hör gärna av dig igen om du har några följdfrågor.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden