Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

När krävs prövningstillstånd i hovrätten?

Jag har nyligen blivit frikänt för dataintrång (20 slagningar) och brott mot tystnadsplikt via Tingsrätten. Min fråga är om åklagaren väljer att gå vidare med målet till Hovrätten, kommer hovrätten att meddela prövningstillstånd.

Rådgivarens svar

2020-12-13

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Din fråga rör prövningstillstånd i hovrätten och jag redogör därför nedan tillämpliga bestämmelser om förutsättningar för prövningstillstånd och avslutar med en sammanfattning utifrån din situation.

Regler om prövningstillstånd

Regler om när prövningstillstånd krävs och under vilka förutsättningar det beviljas finns i rättegångsbalken. Den som är missnöjd med tingsrättens dom har möjlighet att överklaga till hovrätten. Med tingsrättens dom följer en bilaga där det framgår hur överklagandet går till och huruvida det krävs prövningstillstånd (49 kap. 15 §). Om tingsrätten har dömt en person till böter eller frikänt personen för ett brott som kan ge högst sex månaders fängelse så krävs prövningstillstånd för att målet ska tas upp i hovrätten (49 kap. 13 §). Vilken påföljd som följer av ett visst brott stadgas av respektive bestämmelse i brottsbalken

Det är hovrätten som avgör om den ska lämna prövningstillstånd eller inte. Om hovrätten lämnar prövningstillstånd kommer hovrätten att på nytt pröva målet, antingen helt eller delvis. Om prövningstillstånd inte beviljas så gäller tingsrättens dom (49 kap. 14 a §).

När prövningstillstånd lämnas

Hovrätten ger prövningstillstånd i fyra fall. Det första är när hovrätten är tveksam till om tingsrätten dömt rätt. Det andra är är om prövningstillstånd behövs för att hovrätten ska kunna bedöma om tingsrätten dömt rätt. Det tredje fallet är om det är viktigt att hovrätten prövar målet för att andra domstolar ska få vägledning inför framtida bedömningar av liknande frågor. Avslutningsvis kan prövningstillstånd lämnas när det annars finns synnerliga skäl att pröva överklagandet, till exempel att tingsrätten har begått ett allvarligt misstag (49 kap. 14 §). 

Din situation

Du skriver att du har blivit frikänd för dataintrång och brott mot tystnadsplikt. Båda dessa brott kan ge mer än sex månaders fängelse (4 kap. 9 c § respektive 20 kap. 3 § brottsbalken) och är således sådana brott som inte kräver prövningstillstånd för att tas upp i hovrätten. Skulle målet överklagas till hovrätten så borde det alltså inte behövas prövningstillstånd för att hovrätten ska ta upp det. Är det någonting annat som gäller i ditt fall så framgår det av tingsrättens dom. 

I de fall där prövningstillstånd krävs tar hovrätten först alltså ställning till om målet ska tas upp i rätten. När hovrätten ska avgöra om prövningstillstånd ska ges är det en jurist vid hovrätten som sätter sig in i ärendet och redovisar det muntligt för tre domare. Domarna gör sedan en bedömning av tingsrättens dom och om det finns skäl att ge prövningstillstånd. Det är därför omöjligt att på förhand avgöra huruvida hovrätten i ett specifikt mål kommer att ge prövningstillstånd eller inte. 

Avslutade sammanfattning

De brott du har frikänts för är sådana brott som det som utgångspunkt inte krävs prövningstillstånd för i hovrätten om målet skulle överklagas. Om åklagaren väljer att gå vidare till hovrätten så kommer hovrätten då alltså att ta upp målet till prövning. Exakt vad som gäller i ditt fall framgår dock av tingsrättens dom, så jag rekommenderar dig att se efter vad som står där. Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden