Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

När en bostadsrättsförening ska rensa cyklar

Hej.
Om en skrotbil står på min mark får jag inte forsla bort den, utan ägarens medgivande. Min fråga gäller samma sak för cyklar och annan egendom?   
Frågar pågrund av att i våran Bf. Meddelad det att källare och cykelställ skall rensas. Efter en tid tas cyklar och annat som inte är märkt bort och slängs efter en månad. En äldre granne till oss blev på det sättet av med sin cykel som stod i cykelstället utan för porten. Varken han eller vi hade uppfattat att en rensning var på gång.  Får föreningen lägga beslag på en cykel utan att meddela ägsren?               

Rådgivarens svar

2019-06-18

Hej,

Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller när en bostadsrättsförening och en hyresvärd forslar bort cyklar utan ägarens medgivande.  

Bostadsrättsförening
Det finns ingen lag som reglerar hur bostadsrättsföreningar får hantera eventuellt övergivna cyklar. Att bara ta bort en cykel från föreningens mark innebär egenmäktigt förfarande, vilket är ett brott enligt 8 kap. 8 § brottsbalken. Detta gäller dock inte för sådant som saknar värde, det vill säga skrot. Bostadsrättsföreningen bör märka upp cyklarna och sedan se till att uppmana alla boende att ta bort märkningen om de vill ha kvar cykeln. Sedan bör föreningen vänta några veckor för att alla ska så chansen att ta bort märkningen. Efter dessa veckor ska föreningen anmäla de cyklar som har märkningen kvar till polisen som hittegods. Om ingen har hört av sig till polisen efter tre månader, så är cyklarna inlämnarens egendom, i detta fall bostadsrättsföreningens.

Sammanfattningsvis bör äganderätten till sin cykel inte gå förlorad efter en månad för att man missat att märka sin cykel i föreningen. Om föreningen inte sett till att alla fått reda på att rensning kommer att ske kan de knappast hävda att de ansåg att cykeln var kvarglömd. Har bostadsrättsföreningen inte anmält cykeln till polisen som hittegods får föreningen inte lägga beslag på cykeln. Äganderätten går över till bostadsrättsföreningen först tre månader efter cyklarna har anmälts till polisen som hittegods och ägaren till cykeln inte kontaktat polisen.

Hyreshus
I 12 kap. 27 § andra stycket jordabalken finns lagar som reglerar hur hyresvärdar ska hantera kvarlämnade cyklar och annan egendom i lägenheter och gemensamma utrymmen. Hyresvärden behöver kontakta hyresgästerna innan denne kan flytta på kvarlämnade cyklar, och uppmana hyresgästerna att hämta sin cykel inom tre månader. Om hyresgästen inte hämtat sin cykel efter tre månader så tillfaller egendomen hyresvärden.

Om hyresvärden inte kan få kontakt med hyresgästen tillfaller cyklarna hyresvärden sex månader efter det att hyresgästen lämnat lägenheten.

 

Hoppas du har fått svar på din fråga. Om inte, så är du välkommen att ställa ytterligare en fråga eller kontakta någon av våra jurister HÄR.

Med vänlig hälsning,
 

Fråga Juristen

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden