Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Övrigt/annat

    IPTV, olagligt eller inte?

    Om jag köper en iptv box från Kina som jag betalar för, och använder deras tjänst. Är det olagligt? Och om jag skulle köpa hem 5 st och sälja dem vidare är det en olaglig handling? Dessa boxar betalar man en engångsumma för och man får ca 3000 kanaler som man får se under ca ett år.

    Rådgivarens svar

    2017-09-26

    Hej,

    Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan ska jag redogöra för rättsläget gällande IPTV.

    Avgörande från EU-domstolen
    Av betydelse för din fråga är EU-domstolens dom från den 26 april 2017, C-527/15. EU-domstolen tolkar EU:s lagar och ser till att de efterföljs. En dom från EU-domstolen får direkt genomslag i Sverige.

    Målet rör multimediaspelare vilka inkluderade en programvara som gör det möjligt att spela filer från tredje part som tillhandahålls på internet utan samtycke från upphovsrättsinnehavarna. 

    Domstolen säger att försäljning av en enhet som utgör ”kommunikation till allmänheten”, dvs. en enhet som innehåller länkar till skyddade verk och som görs direkt tillgängliga utan rättsinnehavarens medgivande skulle kunna utgöra en överträdelse av upphovsrätten.

    Domstolen säger vidare att med tanke på innehållet i annonserna för denna typ av spelare och att den främsta attraktionen med produkten är de förinstallerade kanalerna är köparen medveten och har full kunskap om den fria tillgången till skyddade verk. Det innebär följaktligen att även mottagande av illegal streaming är ett upphovsrättsintrång.

    Sammanfattning
    Tidigare har det varit olagligt att ladda upp och sprida upphovsrättsskyddad material men i och med domen kan det även utgöra ett upphovsrättsligt brott att bara titta på materialet. Det är dock oklart exakt vad det innebär i praktiken. Jag råder dig dock att inte köpa och sälja vidare dessa boxar.

    Jag hoppas du har fått svar på din fråga! 

    Med vänlig hälsning, 
    Maria

     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden