Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Övrigt/annat

    IPTV-app utan box

    Hej, jag vill få lite mer klarhet i iptv frågan, om jag köper en tjänst för att få se iptv och använder mig av appen som finns i TVn. Som är tillgänglig för alla oavsett hur man får tjänsten. Och inte använder en box, bryter jag fortfarande mot lagen som EU slog igenom? Tack för hjälpen

    Rådgivarens svar

    2017-12-12

    Hej,

    Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Nedan ska jag redogöra för rättsläget gällande IPTV.

    Avgörande från EU-domstolen
    Av betydelse för din fråga är EU-domstolens dom från den 26 april 2017, C-527/15. EU-domstolen tolkar EU:s lagar och ser till att de efterföljs. En dom från EU-domstolen får direkt genomslag i Sverige.

    Målet rör multimediaspelare vilka inkluderade en programvara som gör det möjligt att spela filer från tredje part som tillhandahålls på internet utan samtycke från upphovsrättsinnehavarna.

    Domstolen säger att försäljning av en enhet som utgör ”kommunikation till allmänheten”, dvs. en enhet som innehåller länkar till skyddade verk och som görs direkt tillgängliga utan rättsinnehavarens medgivande skulle kunna utgöra en överträdelse av upphovsrätten.

    Domstolen säger vidare att med tanke på innehållet i annonserna för denna typ av spelare och att den främsta attraktionen med produkten är de förinstallerade kanalerna är köparen medveten och har full kunskap om den fria tillgången till skyddade verk. Det innebär följaktligen att även mottagande av illegal streaming är ett upphovsrättsintrång.

    Sammanfattning och rekommendation
    Det är oklart exakt vad domen innebär i praktiken. Om du avsiktligt och med vetskap om att innehållet du tillgodoser dig utgör upphovsskyddade verk, gratis och utan rättighetsinnehavarens samtycke kan det utgöra ett upphovsrättsligt brott att bara titta på materialet. Det kan alltså under vissa förutsättningar vara olagligt att streama innehåll på det sätt du redogör för även om du inte innehar en box. Jag råder dig därför att inte göra det.  

    Jag hoppas du har fått vägledning i det till viss del oklara rättsläget!

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden