Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Hur påverkas min semester av korttidspermittering?

Hur påverkas uttag av semesterdagar av korttidspermitteringen? Måste den anställda ta ut semesterdagar även för dem dagar som hen är permitterad eller ska hen bara ta ut t.ex. 2 dagar i veckan som är överenskomna arbetstid under permitteringen?

Rådgivarens svar

2020-05-12

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag redogör nedan för vad som gäller för semester under korttidspermittering. Eftersom regleringen skiljer sig åt beroende på bransch, fack och kollektivavtal är mitt svar generellt hållet.

Om korttidspermittering

Korttidspermittering gör det möjligt för arbetsgivaren att under en period sänka sysselsättningsgraden för arbetstagarna som också får en något sänkt lön. Staten ger sedan stöd till arbetsgivaren genom att stå för del av kostnaden för arbetstagarnas lön. Syftet med korttidspermitteringen är att rädda jobb genom att undvika uppsägningar och konkurs. 

Reglering om semester under korttidspermittering

Bestämmelser om arbete och semester regleras ofta av kollektivavtal. De lagregler som finns i semesterlagen gäller som minimiregler, alltså får inte inte i kollektivavtal avtalas någonting som är sämre än så för arbetstagaren (2 § semesterlagen). Finns inget kollektivavtal på arbetsplatsen gäller semesterlagen. 

En arbetstagare har rätt till 25 semesterdagar per år och dessa kan vara betalda eller obetalda (4 § semesterlagen). Uttag av semester, och även intjänande av semester, påverkas inte av korttidsarbete. Det innebär att för att exempelvis få fyra veckors semester går det åt 20 semesterdagar. Beroende på vad som står i kollektivavtalet så kan arbetsgivaren och arbetstagaren dock istället komma överens om att endast de dagar med schemalagt arbete ska räknas som semesterdagar och de arbetsbefriade dagarna räknas då som arbete trots att inget faktiskt arbete sker. På detta sätt sparas semesterdagar eftersom det går åt färre semesterdagar för att få ihop en sammanhängande ledig period, men samtidigt innebär det en risk för arbetstagaren då denne ska stå till arbetsgivarens förfogande under permitteringstiden. Skulle arbetsgivaren nämligen avbryta korttidspermitteringen så är arbetstagaren skyldig att infinna sig på arbetsplatsen. Hur långt innan arbetsgivaren måste meddela arbetstagaren om att återgå i arbete skiljer sig åt. Om bara vissa dagar räknas som semester innebär det alltså att arbetstagaren kan bli skyldig att återgå i arbete på de tidigare arbetsbefriade dagarna. 

Intjänandet av semester beräknas enligt ordinarie regler, det vill säga som om det anställde arbetat i normal omfattning. Arbetstagaren kommer alltså inte att få färre semesterdagar nästa år på grund av korttidspermitteringen (7 § semesterlagen). 

Sammanfattande råd

För att vara säker på att få sammanhängande ledighet måste semester tas ut med fem dagar i veckan. Tas semester bara ut på schemalagda arbetsdagar så riskerar arbetstagaren att behöva återgå i arbete de andra dagarna. 

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Har du ytterligare funderingar är du varmt välkommen att kontakta Familjens Jurist för juridisk rådgivning

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden