Hej! Hur fungerar anhörigbehörighet? En äldre släkting behöver hjälp att sköta sin ekonomi. Yngste sonen och sonens fru gör detta. Kan äldste sonen helt hållas utanför och överhuvudtaget inte få se något av det som händer med hans mors ekonomi? Läste om anhörigbehörighet och att detta går i en viss ordning. Vore intressant att veta vad man kan hävda. Vänliga hälsningar
Hej och tack för att du vänder dig till oss med dina funderingar! Din fråga angående anhörigbehörighet regleras främst i föräldrabalken (FB). Jag kommer därför utgå från föräldrabalken när jag besvarar din fråga. Därefter kommer jag komma med lite råd på hur du kan gå till väga framöver.
Vad innebär det att ha anhörigbehörighet?
När en anhörig inte längre kan ta hand om sin ekonomi kan man hjälpa denne med lättare ekonomiska handlingar. Detta kan vara allt från att betala räkningar till att ingå enklare avtal. Behörigheten gäller dock bara enklare handlingar och inte saker som att sälja egendom eller ge bort gåvor.
Vem kan hjälpa en anhörig med ekonomin?
För att ha anhörigbehörighet så behövs det ingen registrering eller liknande utan lagen ger direkt en anhörig rätt att hjälpa till om någon inte kan ta hand om sina ekonomiska angelägenheter (17:1 FB). För att se vem som först får rätt att hjälpa till finns det en turordning i 17:2 FB.
- Först kommer make eller sambo
- Sedan kommer barn
- Därefter barnbarn
- Föräldrar
- Syskon
- Syskonbarn
Innan någon längre ner i turordningen kan få anhörigbehörighet måste man först se till att de före i ordningen inte vill eller kan utnyttja sin anhörigbehörighet. Är det så att det finns exempelvis två barn som båda kan vara anhörigbehöriga så ska dessa företräda den anhörige gemensamt (17:2 st 2 FB). Om ett barn själv vill hjälpa till kan denne göra det genom att denne får en fullmakt av det andra barnet.
Vad gäller i er situation?
Utifrån er fråga är det oklart om den anhörige har en make/maka eller sambo. Det är därför lite svårt att veta om situationen är korrekt utifrån turordningen. När det finns två barn som i ert fall ska dessa gemensamt företräda den anhörige och behöver i annat fall ha en fullmakt. Det låter inte som att den äldre sonen har utfärdat någon sådan.
Om man handlar utan att ha behörighet kan man bli skyldig att ersätta den skada som en tredje part kan ha lidit (17:6 FB). Ifall sonen har skrivit på avtal eller liknande rättshandlingar utan behörighet är dessa inte bindande. Sonen kan då bli tvungen att betala tillbaka en potentiell skada. Detta är dock något som den andra parten kan hävda, inte ni som närstående.
I de flesta fall så kontaktar den som vill utnyttja sin anhörigbehörighet banken när denne vill hjälpa med bankärenden. I vissa fall behöver man styrka att man är närstående för banken med personbevis från Skatteverket, men detta behövs inte alltid. Om du vill belysa för banken personen som rättshandlar inte har behörighet att göra det, kan jag tipsa om att exempelvis ringa banken och förklara situationen.
Jag hoppas att du känner att detta svar har varit till hjälp! Om du har några fler frågor är det bara att återkomma.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.