Förundersökning när den som misstänks för brott är under 18 år
Min son, 15 år, är misstänkt för brott. Polisen har gjort husrannsakan och beslagtagit all elektronik. Enligt vad jag kan läsa mig till har dom sedan 6 veckor på sig att kalla till förhör efter det när det gäller minderåriga. Det har nu gått 13 veckor. Vi får bara svar att dom inte haft tid och inte är klara än. Vad kan/ska vi göra? Kan tillägga att varken jag eller sonen någonsin gjort eller varit misstänkta för något kriminellt förut och sonen har ingen aning om vad han kan ha gjort.
Rådgivarens svar
Inledning
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om handläggning av ärenden som berör minderåriga som misstänks för brott. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare (LUL), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
När en ung person misstänks för att ha begått ett brott gäller särskild lagstiftning som säger att rättsprocessen ska gå extra snabbt. LUL tillämpas enligt 1 § på handläggningen av mål och ärenden där den misstänkte inte fyllt 21 år.
En förundersökning mot den som inte har fyllt 18 år ska enligt 2 § LUL ledas av en åklagare eller en polis som är särskilt lämpad för uppgiften.
Enligt 4 § LUL ska en förundersökning mot den som inte har fyllt 18 år och som gäller brott på vilket fängelse kan följa bedrivas med särskild skyndsamhet. Förundersökningen ska avslutas och beslut i åtalsfrågan ska fattas så snart det kan ske, och senast inom 6 veckor från dagen för delgivning av brottsmisstanke enligt 23 kap. 18 § första stycket rättegångsbalken (RB).
Tidsfristen på 6 veckor får överskridas endast om det är nödvändigt med hänsyn till
- att den misstänkte ska delta i medling enligt lagen om medling med anledning av brott, eller
- utredningens beskaffenhet eller andra särskilda omständigheter.
Det krävs starka skäl för att överskrida tidsfristen. Den får inte överskridas under hänvisning till att det råder brist på utredningspersonal eller att andra uppgifter måste prioriteras. Svårutredd ligabrottslighet, nya brottsmisstankar eller behov av komplicerade undersökningar kan däremot vara skäl att överskrida fristen.
Delgivning av brottsmisstanke innebär att när förundersökningen har kommit så långt att någon skäligen misstänks för brottet, ska den misstänkte underrättas om misstanken när han eller hon hörs.
I det fall det under förundersökningen används tvångsmedel mot underårig finns det bara särreglering av häktning. Övriga tvångsmedel finns det inga bestämmelser om, och då gäller de regler som finns i rättegångsbalken om tvångsmedel. Enligt 28 kap. 1 § RB får husrannsakan företas i hus, rum eller slutet förvaringsställe om det finns anledning att anta att ett brott har begåtts på vilket fängelse kan följa. Anledning att anta är ett relativt lågt ställt krav. Hos annan än den som skäligen kan misstänkas för brottet får husrannsakan dock företas bara om brottet har begåtts där eller om den misstänkte har gripits där, eller om det annars finns synnerlig anledning att det vid husrannsakan ska anträffas föremål som kan tas i beslag eller i förvar
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.
En förundersökning mot någon som inte fyllt 18 år ska alltså bedrivas skyndsamt, och beslut i åtalsfrågan ska fattas så snart det kan ske, och senast inom 6 veckor från dagen för delgivning av brottsmisstanke.
Har det nu gått 13 veckor sedan din son delgavs misstanke om brott har alltså tidsfristen överskridits. Jag saknar dock för mycket omständigheter för att kunna säga om det är så att tidsfristen fick överskridas med hänsyn till utredningens beskaffenhet eller särskilda omständigheter. Så skulle kunna vara fallet om det exempelvis krävs komplicerade tekniska undersökningar på den elektronik som beslagtagits.
Om det är så att din son ännu inte delgivits misstanke har tidsfristen på 6 veckor inte börjat löpa ännu. Förundersökningen ska dock ändå hanteras skyndsamt när det är en ung person som misstänks för brott.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var gällande vad ni kan göra nu när det har gått 13 veckor sedan husrannsakan och min rekommendation till dig blir att kontakta en jurist för vidare hjälp om ni inte kan få mer information från Polismyndigheten angående vad som händer i utredningen. Jag saknar för mycket information om omständigheterna för att kunna ge dig ett konkret svar, utöver det jag skrivit ovan angående vad som gäller för unga som misstänks för brott.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du alltså prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.