Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Fastställa faderskap för en avliden person

Jag undrar hur man kan gå tillväga för att bevisa att en avliden person är ens egna biologiska far. Är väldigt osäker på hur man ska gå tillväga för att bevisa detta. Jag har dock dokument utifrån en tidigare tvist för många år sedan där personen själv uttrycker sig vara den bilogiska föräldern.
Är väldigt tacksam för svar!

Rådgivarens svar

2018-01-27

Hej!

Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

För att bevisa att en viss person är ens far kan man väcka talan om fastställelse av faderskap. Barnet får väcka en sådan talan och det gör man i domstol. I många fall hjälper kommunen och socialnämnden till med detta. Detta regleras i 3 kap 5 § föräldrabalken. För att fasställa faderskapet kan man ta ett DNA-prov som visar att personen är fader till barnet. 

I ditt fall är dock personen i fråga avliden, vilket komplicerar saken lite. Du kan vända dig till Rättsmedicinalverket som kan göra släktutredningar för att komma fram till och bevisa att en person är ens far. Det är även möjligt att använda sparade prover eller i vissa fall ta nya prover från den avlidna för att göra ett faderskapstest. För att ett prov ska få tas från en avliden person krävs dock ett domstolsförordnande om detta. 

Du bör alltså börja med att vända dig till socialnämnden i din kommun för att se om de kan hjälpa dig. I annat fall får du som privatperson vända dig till Rättsmedicinalverket för att begära en faderskapsutredning, detta görs mot en avgift. HÄR hittar du deras hemsida. 

Genom att göra ett faderskapstest kan du bevisa att en viss person är din biologiska far. Dokumentet du har kan givetvis också ha ett visst bevisvärde beroende på vad det är för typ av dokument och vad som står i det. 

Jag hoppas att du fick vägledning i din fråga. 

Vänliga hälsningar, 
Sofia Berg 

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden