Får jag som maka skriva under i min mans namn. Ansökningar, samtycke etc. Han har pga sjukdom blivit sämre på att skriva men är inte helt oförmögen till detta. Men han vill att jag ska skriva hans namnteckning.
Hej och tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga Juristen!
Jag har uppfattat din fråga som att din make fortfarande är beslutsförmögen, men har svårt att fysiskt skriva sin namnteckning och därför vill ha hjälp från dig. Nedan redogör jag för olika alternativ som kan vara aktuella för er, men också vad som gäller för det fall att han skulle bli beslutsoförmögen. De första alternativen utgår från reglerna i föräldrabalken. Det kan låta lite märkligt att regler kring hur du får sköta din makes angelägenheter regleras i just föräldrabalken, men så har lagstiftaren valt att lägga upp det. Det är framför allt 17 kap. (om anhörigbehörighet) och 11 kap. (om goda män) som är aktuella i ert fall. Jag kommer därefter att gå igenom de allmänna fullmaktsreglerna i avtalslagen.
Anhörigbehörighet
Sedan den 1 juli 2017 har anhöriga möjlighet att hjälpa en närstående som på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller något liknande förhållande inte längre har förmåga att ha hand om sina ekonomiska angelägenheter. I förarbetena (texter som skrevs när lagen infördes för att förklara hur den ska tolkas) anges att paragrafen reglerar "anhörigas behörighet när den enskilde är beslutsoförmögen". Din man är, som vi har konstaterat, inte beslutsoförmögen. Men så som lagen är skriven borde hans nedsatta skrivförmåga kunna omfattas. Det är ju ett "försvagat hälsotillstånd". För att få ett entydigt svar på om lagen är tillämplig i er situation så rekommenderar jag er att kontakta en jurist.
För det fall att anhörigbehörighet är tillämplig, antingen för att lagen ska tolkas på det sätt jag har gjort eller för det fall att din man i framtiden blir beslutsoförmögen, så gäller följande. Behörigheten gäller för ordinära rättshandlingar med anknytning till personens dagliga livsföring. Vad detta innebär förtydligas i lagens förarbeten. Det kan avse betalningar hänförliga till boendet, transporter, sociala tjänster, telefonabonnemang, försäkringar, föreningsavgifter, TV och tidningar. Behörigheten ger även den anhörige möjlighet att lämna in inkomstdeklaration och söka om sociala förmåner enligt Socialförsäkringsbalken, t.ex. bostadsbidrag. Behörigheten gäller dock inte köp av bil eller fastighet och omfattar inte heller rätten att företräda den enskilde t.ex. vid domstol.
Du som maka ingår i kretsen av anhöriga som behörigheten gäller. Om din make företräds av en god man gäller dock inte anhörigbehörigheten i de frågor som en god man tar hand om.
God man
En god man utses av rätten om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållanden behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person. God man ska vara rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig som person. I lämplighetsprövningen kan kontroll av belastningsregistret som Kronofogdens register ske men omfattningen av denna prövning varierar från fall till fall. Om uppdraget kräver specialkunskap, t.ex. förvaltning av fastigheter, tas också hänsyn till detta. Din make kan föreslå dig som god man och du kan då utses om du anses lämplig och vill åta dig uppdraget. En ansökan skickas till tingsrätten och kan göras av både dig och/eller din make.
I jämförelse med anhörigbehörigheten kan du i egenskap av god man, med inhämtat samtycke, sköta uppgifter som faller utanför vardagsärenden, t.ex. köpa och sälja egendom. Denna lösning innebär inte att din make förlorar sin rättshandlingsförmåga, då han fortfarande kan ingå och säga upp avtal själv.
Fullmakt
Utöver de lösningar jag föreslagit finns det även möjlighet för din make att utfärda en muntlig fullmakt. Regler om fullmakter finns i avtalslagen. Genom en fullmakt kan du rättshandla för din makes räkning. Lagen anger inte några krav för hur en fullmakt ska utformas, alltså kan den vara antingen skriftlig eller muntlig.
I ert fall innebär det att din make kan utfärda en muntlig fullmakt som ger dig möjlighet att rättshandla för hans räkning. Detta innebär inte att du kan skriva under i hans namn, men att undertecknande i ditt namn räcker för att det ska anses giltigt. Tänk dock på att det ibland krävs en skriftlig fullmakt för att du ska få rättshandla för din make (posten kan t.ex. kräva en skriftlig fullmakt). Beroende på vad saken gäller, kan det vara bra att ha en skriftlig fullmakt istället för en muntlig. Problemet med en skriftlig fullmakt är att den ofta måste vara tydlig och precis för att inte misstolkas.
Sammanfattning och rekommendation
Sammanfattningsvis finns det olika möjligheter för dig som maka att skriva under i din makes namn. För enklare vardagsärenden behöver du inte göra något särskilt eftersom du har anhörigbehörighet enligt lag. För det fall att du önskar hjälpa din make med större ärenden finns det möjlighet för dig att ansöka om att bli god man åt din make. Huruvida anhörigbehörigheten är tillämplig i ditt fall är dock oklart.
Alternativet som kvarstår är att din make utfärdar en fullmakt för dig. Det bästa är om fullmakten är skriftlig, eftersom du då kan visa upp den för sådana institutioner som inte accepterar muntliga fullmakter. Då skriver du dock inte under med din makes namn utan med ditt eget.
Jag rekommenderar dig att kontakta en jurist. Vi på Fråga Juristen samarbetar med Familjens Jurist, en juristbyrå som specialiserar sig på fullmakter. En jurist kan bedöma vilken lösning som passar er bäst och dessutom hjälpa er att upprätta en fullmakt, ifall det alternativet anses mest lämpligt. Du kan boka ett fysiskt möte, men en fullmakt kan även upprättas över telefon eller via Familjens Jurist onlinetjänst.
Innan ni gör något av detta rekommenderar jag dig dock att boka tid för en kostnadsfri livsbesiktning. Då går en av Familjens Jurists jurister igenom er livssituation och ger förslag på lösningar på era problem. Då slipper ni betala för själva rådgivningen utan bara för de dokument som ni behöver.
Om du har ytterligare funderingar, så är du varmt välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.