Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Barn som skadar andra barn på förskolan och vad man kan göra som förälder

Hej,
Min 4åriga dotter blev i torsdags "huggen" av en annan 4åring på förskolan men en gaffel i bröstet och säger i samband med det att hen ska döda henne. Gaffeln gick igenom tröjan, men på huden blev det "bara" som ett rivmärke. Detta hände vid lunch, därav hade barnet en gaffel till hands. Dock hade barnet försökt att "hugga" 2 ggr innan denna gång, under samma lunch sittning, men då hade en pedagog hunnit stoppa, och vid tillfället då barnet lyckades hade pedagogen rest sig för att hämta ngt. Skolan har skrivit en incident rapport och pratat med mamman, men jag känner inte mig nöjd med dessa åtgärder. Dagen efter lämnades barnet på skolan igen som om inget hade hänt. De säger nu att de satt in en till pedagog i gruppen, inte direkt på det barnet utan för gruppen. Jag mår inte bra i att behöva lämna min dotter på skolan vetandes att det andra barnet fortfarande är i gruppen och är ett utåtagerande barn. Detta är inte första ggn, men första ggn det varit så allvarligt och första ggn det gäller min dotter. Vad kan jag göra, ska jag göra ngn anmälan, vad kan jag kräva? I mina ögon är detta ett mordförsök, 4år eller inte. En 4åring ska inte veta HUR man dödar ngn OCH att man ska sikta på bröstet och hjärtat OCH i kombo med orden "Jag ska döda dig". Förskolan vill få det till att det var en handling ur frustration att barnet inte kan uttrycka sig, men barnet hade försökt 2ggr innan OCH gör det i kombo med orden gör att det känns väldigt medvetet. Vad kan jag göra?

Rådgivarens svar

2018-05-04

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Vad tråkigt att höra att detta skett. Nedan kommer jag gå igenom hur regleringen ser ut gällande brott och skadestånd samt kommunens ansvar för att sedan gå över i lite rekommendationer över vad du kan göra.

Brott

Barn kan begå brott, de kan dock inte dömas till påföljd förrän de är 15 år gamla (se Brottsbalken 1 kap 6 §). Detta innebär att om man skulle kontakta Polisen kommer de inte kunna inleda någon förundersökning (se Rättegångsbalken 23 kap 1 §). Det finns dock en lag med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare (LUL) där en utredning om brottet kan göras trots att barnet är under 15 år (se LUL 31 §). Ifall barnet är mycket ungt måste det vara fråga om ett mycket allvarligt brott – vid t ex mord är behovet av utredning ofta så starkt att den görs oavsett barnets ålder. Vid andra brott är det ovanligt att inleda utredningar när barnet är under 12 år. En sådan här utredning kan också inledas på Socialnämndens begäran.

Vad gäller mordförsök kan sägas kort att sk otjänliga försök inte räcker för att säga att det juridiskt sett är fråga om ett försök. Det måste ha förelegat en fara för att personen i fråga skulle ha dött, eller så ska sådan fara endast varit utesluten pga tillfälliga omständigheter (se Brottsbalken 23 kap 1 §). Det krävs vidare uppsåt från gärningspersonen att personen som gärningen riktade sig mot skulle dö.

 

Skadestånd

Om ditt barn fått någon skada till följd av detta kan man kräva skadestånd. Enligt skadeståndslagen 2 kap 1 § ska den som av uppsåt eller oaktsamhet vållar person- eller sakskada ersätta skadan. Om det istället är fråga om en allvarlig kränkning som skett genom brott och innefattat ett angrepp på exempelvis personens frid ska även skadan som kränkningen innebär ersättas (se skadeståndslagen 2 kap 3 §). Det skulle här kunna argumenteras för att brottet exempelvis varit ofredande (enligt Brottsbalken 4 kap 7 §) och att kränkningsersättning därmed ska utgå.

När den som vållar skadan är under 18 år ska personen ersätta skadan i den mån det är skäligt med hänsyn till ålder och utveckling, handlingens beskaffenhet, föreliggande ansvarsförsäkring och anda ekonomiska förhållanden samt övriga omständigheter (se skadeståndslagen 2 kap 4 §). Det finns ingen nedre åldersgräns enligt lag, men i ett rättsfall från år 1977 ansågs ett barn som var 3 år och 2 månader inte gammal nog för att kunna ”vålla” skada enligt skadeståndslagen. Barnet hade under en lek kastat ett metallföremål mot ett annat barn som tillfogat det barnet allvarlig skada (se NJA 1977 s 186).

En annan fråga som dyker upp här är om du kan vända dig till förskolan och begära skadestånd pga bristande uppsikt. De har ett tillsynsansvar. När det i detta fall inte nödvändigtvis var fråga om bristande uppsikt från deras sida är det dock inte särskilt sannolikt att de brustit i sin tillsyn genom att resa sig för att hämta något och på så sätt orsakat skadan.

 

Kommunen

Kommunen är ytterst ansvariga för de som vistas där, inklusive de barn som bor i kommunen (se socialtjänstlagen 2 a kap 1 § samt 2 kap 1 §). Socialnämnden ska bl a verka för att barn och unga växer upp under trygga och goda förhållanden samt förebygga att barn far illa (socialtjänstlagen 5 kap 1 §). Detta syftar främst till att barn som far illa i hemmet ska få hjälp och stöd. Socialnämnden ansvarar dock även för att barn som utsätts för brott samt dennes närstående får det stöd och den hjälp de behöver (socialtjänstlagen 5 kap 11 § tredje stycket).

 

Rekommendationer

Min rekommendation är att ligga på förskolan i deras rutiner och efterfråga en bättre åtgärdsplan samt be om återkoppling kring nuvarande åtgärdsplan. Efterfråga exempelvis att den extra pedagogen enbart följer det barn som är utåtagerande då det barnet eventuellt utgör en fara för de andra. Initiera diskussioner kring säkerhet och hur barnen leker och vad som är acceptabelt. Förskolan bär ett ansvar för barnen och om de har för lite resurser för att inte kunna försäkra barnens säkerhet är det något de bör se över. Kontakta också ert försäkringsbolag om dottern har lidit skada som ni vill ha ersättning för. Om du anser att förskolan brustit i sin omsorg eller inte tagit problemet på allvar kan du göra en anmälan till Skolinspektionen, mer info om anmälan dit hittar du HÄR. De kan också hjälpa i frågor om kränkning och mobbing. Ytterligare ett alternativ är att kontakta socialnämnden i din kommun då de bär yttersta ansvaret för att stödja både dig, ditt barn och det andra barnet.

Hoppas du fick svar på din fråga och att situationen löser sig till det bästa!

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden