Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Är muntliga avtal om lön bindande?

Hej,
Sitter i en situation där jag haft tre jobberbjudanden på bordet. Jag har valt att tacka nej till två av dem, det tredje företaget har jag muntligt kommit överens om lön och andra delar som ska ingå i avtalet inför att de ska skriva ihop ett avtal. De har muntligt sagt att de kan möta det jag som högst blev erbjuden i lön hos en av de andra företagen.
Men nu säger de att de bara kan erbjuda mig 2000 kr mindre än vad vi tidigare kommit överens om, men att de när vi "lärt känna varandra" kan höga lönen vid närmsta lönerevision. I det här fallet har jag arbetat nära en av ägarna till företaget, så argumentet att de vill se vad jag går för kan ifrågasättas.
Min fråga är vad jag kan göra? Jag vet att ett muntligt avtal också är bindande, men vad spelar det för roll egentligen om jag inte har något skriftligt att bevisa det med? Jag har alltså ännu inte skrivit under någonting.

Rådgivarens svar

2019-06-10

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Nedan kommer en redogörelse för din situation, med svar på din fråga.

Pacta sunt servanda
Inom avtalsrätten finns principen “pacta sunt servanda”, som betyder att avtal ska hållas. Denna princip är grundläggande och innebär att även ett avtal som ingås muntligen är bindande som ett avtal i rättslig mening. Om din chef brutit mot ert muntliga avtal utgör det alltså ett avtalsbrott, vilket strider mot denna grundläggande princip.

Muntliga avtal
Eftersom muntliga avtal gäller och ni kommit överens om en viss lön är det den som ska gälla. Tanken är att ett skriftligt anställningsavtal (där lönen brukar framgå) skrivs i enlighet med det man redan kommit överens om muntligen. Problemet med muntliga avtal är dock att de är svåra att bevisa. Den som påstår att ett avtal finns måste nämligen kunna styrka det, vilket är svårt i situationer då det blir chefens ord mot den anställdes ord. Du har alltså rätt till den överenskomna lönen, men blir det ord mot ord blir det svårt att kräva det. Det vore därför bra om du på något sätt kunde styrka det ni kommit överens om. Kanske finns det mejl där det ni pratat om framkommer? Eller så kanske en kollega hörde vad som sades och du kan hänvisa till kollegan?

Vad du kan göra nu
Mitt svar till dig blir alltså att du har rätt till den lön ni kommit överens om, men att det kan bli svårt för dig att få ut det ifall din chef förnekar er tidigare överenskommelse. Mitt tips är att prata med din arbetsgivare och påpeka att ni muntligt kommit överens om en annan lön. Jag tycker också att det är rimligt att ifrågasätta varför ni behöver lära känna varandra mer för att du ska få en högre lön, om chefen redan vet vad du går för. Framförallt varför detta inte framkom tidigare. Om chefen fortsatt menar att de bara kan erbjuda 2000 kr mindre än vad ni ursprungligen kom överens om har du rätt att frånträda avtalet, eftersom du aldrig accepterat den lön som de nu erbjuder. Kanske löser det inte situationen om du redan tackat nej till de andra jobben, men du får helt enkelt väga om denna lösning är bättre än att gå med på chefens nya förslag. På många arbetsplatser finns kollektivavtal där arbetsgivare ingått löneavtal med en arbetstagarorganisation, där det framgår att lönen ska sättas på ett visst sätt utifrån vissa standarder. Kanske kan du ta hjälp av facket och se om förfarandet skett i strid med kollektivavtalet? Ett tips framöver är annars att alltid skriva ned vad du och din chef kommit överens om och kort därefter skicka det till chefen, för att få en skriftlig bekräftelse tillbaka. På det sättet kan man enklare undvika liknande situationer framöver.

Jag hoppas att situationen löser sig för dig! Om du är i behov av att tala med en jurist kan du göra det genom att följa denna länk.

Med vänliga hälsningar
 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden