Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Är det lagligt att använda IPTV?

IPTV-app utan box?
Ser svar från er angående IPTV-app utan box och vill fylla på med några frågor enligt nedan.
Fråga 1.
Finns ett företag som heter Nordic IPTV och erbjuder,
Över 9000+ Kanaler. Allt som krävs är att ni laddar ned vår app. Prova gratis 24h!
Är det olagligt för mig som kund att köpa och nyttja deras IPTV utbud?
Fråga 2.
Har något ändrats från EU, rekommendation/dom/lag, etc gällande IPTV senaste tiden
som besvarar om det är olagligt att kolla på TV denna IPTV väg via Internet?
Fråga 3.
Erbjuder att som återförsäljare mot provision sälja vidare deras IPTV utbud till vänner och bekanta. Är det olagligt och kan jag som enskild person råka illa ut rent lagmässigt?

Tacksam för era svar och råd.
 

Rådgivarens svar

2018-10-04

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga juristen med din fråga. Jag kan inte uttala mig ifall ett enskilt företag bedriver olaglig verksamhet eller inte, det är en utredning som Polisen får göra. Det jag kan göra är att förklara kring gällande rätt och se vilka risker som finns med att nyttja en sådan tjänst.

 

Brukande kräver licens
Allmänt kan sägas att om ett bolag äger en kanal så är rätten att se på denna kanal ofta kopplad till en licens. Detta regleras genom olika avtal. En person kan exempelvis ha avtal med Com Hem för att få tillgång till C More:s utbud. Genom att se på C Mores utbud via Com Hem riskerar inte kunden att begå några brott, eftersom det finns avtal mellan C More och Com Hem samt mellan kunden och Com Hem som ger kunden rätt att ta del av utbudet. Om det rör sig om ett bolag där man inte vet att det finns köpta licenser till utbudet riskerar man dock att begå brott. Detsamma gäller om man olovligen laddar ner material eller streamar det. Anledningen är att man inte har rätt att ta del av materialet utan att betala licensen.

Den som olovligen gör intrång i andras verk kan dömas till böter eller fängelse, som kan kombineras med skadestånd till bolaget för bl a utebliven vinst (se upphovsrättslagen 53-54 §§).

 

Sammanfattning

Det man får ta reda på om man är osäker är ifall IPTV-bolaget har köpt licenser/har avtal med alla kanaler de erbjuder. Finns det någon risk att de olovligen visar kanaler? Man kan exempelvis kontakta de kanaler IPTV-bolaget erbjuder och fråga ifall de har avtal med varandra. Det finns en risk för dig som privatperson att både nyttja och agera som återförsäljare om IPTV-bolaget agerar olagligt. Detta bör du ta reda på innan du använder deras tjänster.

Jag kan tillägga att det inte finns (i vart fall inte vad jag kan se) några användarvillkor på Nordic IPTV:s hemsida, vilket gör det svårt att reda på vilket avtal man ingår med dem. Kom ihåg att de kan ha sin bas i ett annat land samt skriva i avtalsvillkoren att lag i annat land är tillämplig vid eventuell tvist mellan dig och dem. Min rekommendation är att inte nyttja deras tjänst förrän du är säker på om den är laglig.

 

Hoppas du fått svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden