Hoppa till innehållet
Myndighetsjuridik

Närstående till EU-medborgares rätt till uppehållstillstånd

Hej,
Jag kom till Sverige April 2013 och har en uppehållstillstånd I Sverige från januari 2013 pga. Jag är gift med en EU medborgare (från Lettland). Jag har fast jobb med tillsvidare anställning. Min fru har också tillsvidare anställning och hon jobba just nu men hon var borta från sverige hela 2015.
Min visum kommer sluta den 17 december 2017 och jag undrar om jag ska söka för förlängning av visum eller permanent uppehållstillstånd? Och när kan jag söka?
Väntar på svar från er
Tacksåmycket
Med vänliga hälsningar,
 

Rådgivarens svar

2017-07-14

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din juridiska frågeställning.

Allmänt om EU-medborgare

Eftersom din fru är EU-medborgare får vi se till 3 a kap. i  Utlänningslagen (UtlL). Den här lagen bygger på ett direktiv från EU som Sverige är tvungna att följa. Då din fru är arbetstagare i Sverige har hon uppehållsrätt enligt 3 a kap. 3 § UtlL. Hennes uppehållsrätt ger även dig som make uppehållsrätt enligt 3 a kap. 1-2 §§ UtlL. Den här uppehållsrätten finns så länge som villkoren för uppehållsrätten är uppfyllda  enligt 3 a kap. 5 § UtlL. Det betyder alltså att så länge du och din fru är gifta och hon är arbetstagare eller egen företagare i Sverige så har du uppehållsrätt i Sverige. Enligt 3 a kap. 7 § UtlL har du som inte är EU-medborgare rätt att få permanent uppehållstillstånd om du vistats lagligt i Sverige under fem år utan avbrott med personen vilket du härleder din uppehållsrätt från. En EU-medborgares familjemedlem som inte själv är EU-medborgare ska ansöka om uppehållskort hos Migrationsverket enligt 3 a kap. 10 § UtlL. Det här behöver dock inte ske om personen som inte är EU-medborgare redan har uppehållstillstånd eller ansökt om uppehållstillstånd. Jag kommer återkomma senare i texten hur allt detta är relevant för dig.

Din situation

Du säger att det är ett uppehållstillstånd du har just nu vilket bör vara ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som du fått genom anknytning enligt 5 kap 3 och 8 §§ UtlL. När det nu börjar lida mot sitt slut bör du ansöka om ett nytt uppehållstillstånd. Enligt 5 kap. 16 § UtlL. får du beviljas ett nytt tidsbegränsat uppehållstillstånd eller ett permanent uppehållstillstånd endast på den grunden att ert förhållande består. Det här innebär att du just nu inte är garanterad ett permanent uppehållstillstånd utan det kan tidsbestämmas igen.

I och med att du är gift med en EU-medborgare kan du även tillämpa reglementet som jag redogjorde för ovanför. Det som speciellt är relevant för dig är om du befunnit dig lagligt i Sverige i fem år och vissa andra krav är uppfyllda så har du permanent uppehållsrätt. Tyvärr har du inte befunnit dig i Sverige i fem år än om jag räknat rätt vilket innebär att du alltså inte måste få ett permanent uppehållstillstånd. Däremot talar längden på ert äktenskap och att du är så pass nära att ha varit här i 5 år för att du borde få ett permanent uppehållstillstånd men du är som sagt inte garanterad det.

Sammanfattning och handlingsplan

Som sagt är det inte helt klart om du har rätt till permanent uppehållstillstånd eller inte. Vad du ska söka är därför upp till dig. Det jag kan rekommendera dig att göra är att höra av dig till migrationsverket redan nu så kan de hjälpa dig vidare i ditt ärende och svara på vad du ska ansöka om. Tänk på att du måste skicka in din ansökan innan ditt nuvarande tillstånd går ut så du ska lagligen befinna dig i Sverige när prövningen sker.

Hoppas det här svaret var till din hjälp och om det är något annat du undrar över är du välkommen att skriva till oss igen.

Med vänliga hälsningar

Gabriel

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden